Výstavba zmiňované elektrárny s výkonem 2,07 MW, kterou vlastní společnost Kerberos Power, byla dokončena v říjnu 2010.

Základní součástkou pro výrobu fotovoltaických elektráren jsou malé fotovoltaické články, jejichž prostřednictvím dochází k přeměně slunečního záření na elektrickou energii. Spojením článků pak vznikají jednotlivé panely, ze kterých je sestavena celá elektrárna. „Jeden panel tu má nějakých 230 wattů, takže je tady asi devět tisíc jednotlivých fotovoltaických panelů,“ uvedl přímo na kopci nad Velkým Meziříčím servisní technik Zbyněk Jiříček.

Elektrárna je bezúdržbová, v areálu není stálý personál. Chod zařízení sleduje na dálku přes monitor dispečer v Rožnově pod Radhoštěm. Pokud zjistí závadu na provozu, okamžitě na místo vysílá servisní tým. „Jezdíme hodně často, a nejenom do Velkého Meziříčí. Staráme se o více elektráren jak tady v České republice, tak v zahraničí. Jezdíme zejména po střední až východní Evropě, to je naše působiště. Tedy Česko, Slovensko, Rumunsko, Srbsko, Polsko nebo Ukrajina,“ vypočetl Jiříček.

Den dětí v centru pro rodiče s dětmi Kopretina ve Velkém Meziříčí.
Děti si užijí svátek. Třeba v zoo s papoušky a dravci

Alfou a omegou provozu takových elektráren je samozřejmě počasí. Elektrárna funguje přes den, na noc se automaticky vypíná. V létě může teplota panelů dosáhnout i 60 stupňů Celsia. „Ani zimní měsíce nejsou pro elektrárnu mrtvým obdobím. Sice je chladno, a výroba energie je tedy nižší, ovšem pro výkon je to vhodnější. Když se totiž v létě panely hodně ohřejí, tak se naopak výkon sníží,“ řekl servisní technik s tím, že velkým solárním parkům v České republice už v uvozovkách odzvonilo.

Den otevřených dveří slunečních elektráren se koná v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje. Akci pořádá od 30. května do 5. června Solární asociace. „Chceme široké veřejnosti ukázat, že využívání energie ze slunce je cestou, jak se zbavit závislosti na fosilních palivech a jak získat energetickou soběstačnost bez drancování životního prostředí,“ sdělila ředitelka Solární asociace Veronika Hamáčková.

Ilustrační foto
Ve žďárském rybníku lidé našli mrtvolu