Návrat do začátku minulého století nabídne skvosty v podobě psacích strojů ze soukromé sbírky.

Vlastimil Stehno sbírá psací stroje přes dvacet let. V knihovně bude možné shlédnout devadesát skutečných rarit.

„Pamatuji si, že první psací stroj jsem našel na smetišti," s úsměvem si vybavuje. Jeho konstrukce a mechanizmus jej okouzlily natolik, že postupně začal shánět další kousky – přes známé, na burzách, v inzerátech. „Dneska je už trochu problém rozšiřovat sbírku. Typově mám všechny, a ty staré drahé už nikdo neprodává," vysvětlil. Nejcennější jsou psací stroje zpřed roku 1900, jejich cena se může vyšplhat i na 20 tisíc korun. I samotný Vlastimil Stehno má ve své sbírce opravdový skvost – stroj z roku 1904, pochlubit se však může také různými americkými speciály. Zajímavé ovšem je, že všechny psací stroje, které jsou k vidění v podkroví chotěbořské knihovny, jsou zcela funkční.

Sběratel vzpomíná i na jednu skutečně kuriózní historku. „Psací stroj, který jsem si jednou koupil, jsem rozdělal a chtěl jej vyčistit. Až pak jsem zjistil, že patřil známému spisovateli Františku Kožíkovi, jež na něm psal svoje básně a romány. To bylo skutečné překvapení," prozrazuje.

Sbírka Vlastimila Stehna je tak obsáhlá a raritní, že zaujala i pracovníky Muzea Vysočiny v Jihlavě. Ti budou jeho psací stroje vystavovat v roce 2018.

Erika Nováková