Už příští týden v úterý 16. května se mohou lidé těšit na akci Sportujeme s Vysokou školou polytechnickou Jihlava (VŠPJ). Už druhým rokem se škola ve spolupráci s organizcí snaží rozhýbat lidi ve městě a chtějí ukázat i méně známé sportovní aktivity. „Na Masarykově náměstí opět vyrostou nafukovací atrakce, na kterých se spolu utkají studenti jihlavských středních škol, vysokoškoláci i veřejnost. Soutěžit se bude v disciplíně, která je obdobou stolního fotbálku, a v obratnosti na překážkové dráze,“ uvedl mluvčí Jihlavy Radek Tulis.

Studentka Tereza Mráčková (vpravo) se setkala s radní Kraje Vysočina pro oblast školství Janou Fialovou (vlevo).
Studentka si musela poradit s jazykem Avataru

O týden později 23. května se v odpoledních hodinách u zadního vstupu City Parku z ulice U Dlouhé stěny uskuteční testování v rámci osvětové kampaně Světlo pro AIDS. Cílem akce je prevence HIV a dalších pohlavně přenosných infekcí. „Testování je bezplatné, bez objednání, anonymní a výsledky jsou za 20 minut,“ dodal Tulis.

V tomto týdnu se uskuteční i 6 přednášek pro mládež s HIV pozitivním lektorem. Posluchači se dozví vývoj této choroby, její šíření, možnosti nákazy, léčení, prevence, ale i jeho životní příběh a zkušenosti života s touto stále smrtelnou chorobou.

Cesta za čistým vzduchem je poslední květnová osvětová kampaň věnovaná Dni bez tabáku. Odbornice z poradny na odvykání kouření bude v úterý 31. května měřit zanesení plic CO, dále bude možno si nechat změřit tlak, procento tělesného tuku, BMI a podobně. V případě hezkého počasí budou tyto aktivity probíhat na Parkánu v ulici Matky Boží od 9 do 15 hodin. V případě nepříznivého počasí se vše přesune na Bránu Matky Boží, kde akce potrvá od 9 do 17 hodin.

Majitelé veteránů se sjeli na Náměstí Zachariáše z Hradce do Telče.
Automobilové skvosty ovládly telčské náměstí