„Z důvodu oprav tam bude uzavřena silnice vedoucí z Petrávče přes Dolní Heřmanice do Tasova. Obousměrná objížďka je plánována z Tasova do Dolních Heřmanic přes Oslavu a z Petrávče do Tasova přes Křeptovský Dvůr, Rudu a Jabloňov,“ potvrdil Julius Janeba, náměstek Krajské správy a údržby silnic Vysočiny.

Z důvodu výstavby nového mostu je nutno počítat i s omezením dopravy na silnici z Velké Bíteše směrem na Tišnov. „Přípravné práce se tam dělají už od zimy a od pondělí se tam budou dávat svodidla,“ informoval Julius Janeba.

I v tomto případě musí řidiči počítat s objízdnou trasou. „Ta povede pro osobní auta Před Křoví a Vlkov a pro nákladní dopravu přes Křoví a Osovou Bítýšku,“ uvedl místostarosta Velké Bíteše Tomáš Kučera.

Čtěte také: Pejskaři z města chtějí šetřit. Nejeden pes žije na cizí účet

Další z úseků, v němž jsou od pondělí naplánované opravy, je silnice první třídy vedoucí od Nového Města na Moravě do Bystřice nad Pernštejnem. Uzavírka začne před obcí Olešná u křižovatky na Křídla a ukončena bude až za Rovným, na křižovatce se silnicí vedoucí ke Skalskému dvoru. „Objížďka pro osobní dopravu povede přes Křídla, Zvoli, Dolní Rožínku a Rodkov. Pro nákladní dopravu přes Křídla, Zvoli, Horní Rožínku a Rodkov,“ popsal Julius Janeba.

Stejný osud, tedy úplná uzavírka, potká kvůli opravě mostu v Hamrech nad Sázavou od pondělí i komunikaci spojující Žďár s Havlíčkovým Brodem. Objízdná trasa povede obousměrně přes Sázavu, Přibyslav, Malou Losenici, Vepřovou, Račín a Polničku.

V průběhu měsíce dubna Krajská správa a údržba silnic Vysočiny hodlá začít realizovat i další opravy silnic a s nimi spojené uzavírky. Jde například o komunikaci spojující Bystřici nad Pernštejnem s Vírem nebo o úsek silnice mezi Dolní Rožínkou a Strážkem, přičemž v plánu je i samotný průtah Dolní Rožínkou.

„Pokud jde o silnici mezi Bystřicí a Vírem, tak tam jde o poměrně velkou akci. Silnice se bude v celém dlouhém úseku frézovat a řidiči musí počítat s úplnou uzavírkou,“ doplnil informaci Julius Janeba.

Od pondělí 3. dubna budou uzavřeny silnice:

II/392 v úseku Petráveč – Dolní Heřmanice – Tasov
II/379 z Velké Bíteše směrem na Tišnov
I/19 od křižovatky na Křídla až po křižovatku na Skalský dvůr
I/19 Hamry nad Sázavou
Další uzavírky v dubnu:
II/388 v úseku od Bystřice nad Pernštejnem po Vír
III/3853 Dolní Rožínka Strážek.
V plánu je také průtah Dolní Rožínkou (silnice II/385)

Nekvalitní fasádu na třech věžových domech, které jsou v majetku města, musí novoměstská radnice opravit za vlastní peníze.
Z věžáků opadává omítka