Alespoň podle spolku Brno autem. Oficiální informace by měl zveřejnit magistrát už ve čtvrtek. Zástupci spolku se totiž 
v pátek sešli s náměstkem primátora pro dopravu Matějem Hollanem.

Na svém webu nyní zveřejnili informace, jak by rezidenční parkování v Brně mělo vypadat. „V centru by mělo platit třiadvacet hodin. Mezi šestou a sedmou hodinou ranní ale mohou lidé zaparkovat téměř kdekoli," informoval Jan Mandát.

Brno autem tvrdí, že rezidenti nedostanou žádné karty nebo nálepky. Vše by fungovalo online. „Zóny v centru města pohlídá městská policie ve dvou služebních autech s kamerami snímajícími registrační značky aut zaparkovaných v zóně. Auta strážníků budou mít odstup přibližně tři minuty. Snímané značky porovnají s databází předplatitelů," objasnil Mandát.

Zda mají strážníci k dispozici auta s kamerami, a jak by kontrola řidičů měla probíhat, zatím není jasné. „Nemůžeme to komentovat. Informace má magistrát," uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Také náměstek pro dopravu Hollan nechtěl uvést podrobnosti. „Vše se lidé dozví prvního září na webu," sdělila Zuzana Taušová z brněnského magistrátu.

Podle místostarostky Brna-středu Jasny Flamikové platí, že by první zóny v centru vznikly na přelomu roku. „Později zavedeme mýtný systém. Při vjezdu kamera zaznamená registrační značku a po odjezdu řidič před závorami zaplatí za dobu parkování. První půlhodina bude zdarma, kdyby řidič nenašel místo na stání, může bezplatně odjet," řekla Flamiková.

Spolek Brno autem tvrdí, že rezidenční parkování v centru města začne platit od prvního května příštího roku, na radnici Brna-střed ale počítají už se začátkem příštího roku. Od prvního listopadu by pak novinka platila i ve zbytku Brna-střed, v Králově Poli a v Novém Lískovci. Spolek informuje také o dražší ceně za stání v ulicích než v parkovacích domech. Ceník ale zatím magistrát nemá.

Město nechce zavádět modré zóny jako v Praze. Zóny v Brně využijí kromě rezidentů také firmy, které v místě sídlí. Konkrétní podobu by měl spolek Brno autem ještě připomínkovat.