VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Recept na dokonalou jitrnici? Musí být pro všechny, zní na jevišovické degustaci

Jevišovice /REPORTÁŽ/ – Už třináctý ročník gurmánské soutěžní přehlídky Jevišovická jitrnice se uskutečnil uplynulou sobotu. O tom, která jitrnice má ten nejlepší poměr masa, jater a koření, rozhodovali v jevišovické restauraci Sýpka všichni přítomní milovníci zabijačkových specialit.

30.1.2017
SDÍLEJ:

Jevišovická jitrnice se konala už potřinácté.Foto: DENÍK/Vojtěch Smola

Vůní tak typickou pro domácí zabijačky je jevišovická restaurace Sýpka v sobotu v podvečer naplněná dokonale. Není se co divit, právě zde začíná už třináctý ročník Jevišovické jitrnice a to znamená, že jitrnice jsou teď vidět opravdu všude. Ne v jejich klasické podobě, ale nakrájené na kolečka, což znamená jediné. Nejde tu o žádné nezřízené hodování, ale o degustaci vzorků dodaných do již tradiční místní soutěže.

Hlavní organizátor Radomír Hubatka je se začátkem akce spokojen. „Máme tu devětadvacet soutěžních vzorků z Jevišovic a okolí, dokonce až z Ratíškovic. V tuto chvíli je zde už pětasedmdesát hlasujících, kteří si zakoupili bodovací lístek," přibližuje.

O tom, která jitrnice má ten nejlepší poměr masa, jater a koření, rozhodnou právě ochutnavači, kterými jsou všichni přítomní milovníci zabíjačkových specialit.

Letos se opět účastní i vítěz minulých dvou ročníků. Vítězslav Geidl z Prosiměřic je odborník na slovo vzatý, vlastní totiž uzenářství. „Do soutěže jdu se stejným receptem jako minule. Tedy s jitrnicí, která je dělaná pro všechny," popisuje. Jinak se ale soutěže účastní podle organizátorů hlavně amatéři.

Akce se zdárně rozbíhá. Tabule s devětadvaceti talíři plnými nakrájených jitrnic je v obležení hostů, kteří si berou jednotlivé vzorky a své úsudky o nich zanáší do bodovacích lístků. Na okně prozatím bez majitele stojí hlavní ceny – zlaté a stříbrné jitrnice.

Lidé ochutnávají mastné lahůdky a zapíjí je pivem. „Nežeňte se chaso mladá, užívejte svobody. Až se jednou oženíte, nesmíte do hospody," dotváří dokonalou atmosféru harmonikář.

Autor: Vojtěch Smola

30.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského
40

OBRAZEM: Od folku k baroku a tanci. Takový byl festival

Michaela Horáková začala budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.
25

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Běh Matyáše Žďárského bude v jubilejním ročníku mezinárodní

Kožichovice – Veřejný přespolní běh nesoucí jméno zakladatele alpského lyžování a kožichovického rodáka Matyáše Žďárského se letos „dožívá“ čtvrtstoletí.

Nad Vysočinou se budou brzy cvičit vojáci

Sedlec, Vysočina – Od středy 23. srpna až do září budou nad Krajem Vysočina častěji létat vojenská letadla. V té době se bude totiž konat mezinárodní letecké cvičení Ample strike 2017.

AKTUALIZOVÁNO

Stromy padaly na silnice, auta i karavan

Vysočina – Plné ruce práce měli přes noc hasiči i policisté na Vysočině kvůli bouřce doprovázené silným větrem. „V průběhu noci a časného rána zasahovali hasiči na Vysočině u více než 120 událostí v souvislosti s počasím,“ informovala mluvčí hasičů Petra Musilová. Šestadvacet oznámení obdrželi také vysočinští policisté.

OBRAZEM: Slavnosti tří kápí v Třebíči začaly

Třebíč - Slavnosti tří kápí začaly. Úderem šestnácté hodiny se začali na Podzámeckou nivu scházet první návštěvníci. Sledují vystoupení šermířských skupin a drezůru koní. Na místě je také nepřeberně stánků s občerstvením a suvenýry. Večer jsou na programu koncerty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení