Problémy spojené s radary ale nekončí, jen se ze řidičů přesunuly na úředníky, kteří pokuty zpracovávají. „Je to pro nás obrovský záběr, denně musíme připravit stovky výzev. Jen na poštovném se to blíží milionu korun," popsal nápor na rosický odbor dopravy starosta města Jaroslav Světlík. Třem zavaleným úředníkům brzy pomůžou i další dva kolegové. „Už jsme vyhlásili výběrové řízení, abychom posílili stavy," přiblížil vedoucí rosického odboru dopravy Miloš Burian. I ve Šlapanicích přijali dva nové pracovníky.

Od začátku měření rosičtí úředníci rozeslali kolem pětatřiceti tisíc pokut, ve Šlapanicích zatím žádný odhad nemají.

Úspěšnost radarů nyní obě obce hodnotí pozitivně, navzdory názoru, který prezentovaly na začátku září. „Před radary jsou dopravní značky omezující rychlost i cedule, která na měření upozorňuje. Řidiči však stejně jezdí třeba o třicet kilometrů rychleji," upozornil tehdy Burian.

Podobný názor zastával i pracovník šlapanického odboru dopravy Leoš Pimpara. „Lidé ukázněněji nejezdí, situace se takřka nezměnila," zhodnotil. Dnes ale obě obce vidí situaci jinak. „Určitě to bylo přínosné. Nicméně iniciátorem měření bylo ministerstvo dopravy, takže od nich očekáváme hlubší zhodnocení," konstatoval mluvčí Šlapanic Jakub Mikšovský.

Ministerstvo si za účinností radarů stálo celou dobu. „Nevycházíme jenom ze statistik, ale i z toho, jak opravovaný úsek hodnotili třeba policisté. Kvůli radarům si řidiči potom odpustili třeba manévrování v levém pruhu. Teď zůstávají ve svých pruzích a jízda je klidnější," popsal mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Řidiči sundali nohu z plynu i podle policistů. „Ubylo lidí, kteří v úseku výrazně překračovali rychlost," uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Na opravovaných úsecích dálnice bývá většinou kolizí víc. Například letos se podle policejních statistik na každém kilometru celé dálnice D1 stalo necelých pět nehod. Na opravovaném úseku bourali řidiči od začátku června do konce října třiapadesátkrát.

Tisícikorunová pokuta, kterou zaplatí neukáznění řidiči, poputuje do pokladen obcí. Ve Šlapanicích za ně chtějí zlepšit bezpečnost města. „V Rosicích je použijeme na zabezpečení přechodů a postavení dětského dopravního hřiště," nastínil Světlík.

MONIKA KRYLOVÁ
ELIŠKA SRNCOVÁ