Se zastupiteli a představiteli obcí tam diskutoval například o českočínské kapitálové injekci ve žďárské firmě Žďas nebo o britském odchodu z Evropské unie. Kromě toho pokřtil
i knihu Jitky Hrůzové s názvem Moje Vysočina pohledem Miloše Zemana. K fotografiím Karla Beneše a Bo-humila Eichlera do ní totiž napsal poetické glosy.

Kraje Vysočina se také aktuálně dotýká diskuse
o úložišti jaderného odpadu. V regionu se mluví rovnou o třech místech, kde by jednou mohlo úložiště stát. A prezident promluvil i na toto téma. „Jsem konzervativec, energetický mix má být založený na kombinaci jaderné energetiky a ekologicky příznivého spalování uhlí. Současný mezisklad vyhořelého paliva v Temelíně má kapacitu na dalších padesát let. Co se týče budoucího úložiště, tak jako ekonom vím, že pokud nabídnete obcím tučnou finanční kompenzaci za úložiště, tak o tom nejspíše budou v místním referendu hlasovat," vyjádřil se Miloš Zeman.

Protože se dlouhodobě zasazuje o rozvoj vztahů 
s Čínou, nezapomněl připomenout kapitálovou injekci od společnosti CEFC firmě Žďas ze Žďáru nad Sázavou. Uvedl, že i když za to bývá často kritizován, tak i v Německu jsou největšími zahraničními investory Číňané.

Poslední otázkou, k níž se prezident v Jihlavě vyjádřil, bylo rozhodnutí Britů opustit EU. „Evropská unie je skvělý projekt, ale s mizerným vedením. Prohrály obě strany. Je pravděpodobné, že se Skotsko od Velké Británie odtrhne a do tří až pěti let vstoupí do Evropské unie," myslí si Zeman.

Mezi současným vede-ním EU a bývalými představiteli, k nimž zařadil 
i jednoho ze zakladatelů evropské integrace Jeana Monneta, je podle prezidenta rozdíl jako mezi první a druhou ligou.

„Britové byli unavení 
z politiky Evropské unie, která nás zásobuje nesmyslnými předpisy," řekl Miloš Zeman k tzv. brexitu a dodal, že nedávno potkal eurokomisařku Věru Jourovou, která pracuje například na směrnicích o jednotné produkci vosku či inkoustu do laserových tiskáren.

V Pelhřimově zavítal Zeman do strojírenské firmy Agrostroj a při besedě se zaměstnanci neskrýval spokojenost. „Nebudou žádné bonmoty, bude obdiv," reagoval prezident na výzvu moderátora Štěpána Škorpila, když ho vyzval ke slovu před nejméně čtyřmi stovkami zaměstnanců.

Zeman ocenil mzdovou politiku ve firmě, která se chlubí průměrným platem 29 tisíc korun. V souvislosti s dotazem z publika, který položila Jitka Mikulová, ale prohlásil, že za největší problém v současné české společnosti považuje nízkou životní úroveň, pod níž jsou podepsány, ve srovnání
s vyspělou Evropou, stále nízké mzdy.

Generální ředitel Agrostroje Lubomír Stoklásek ještě před prezidentovým příjezdem ocenil, že Zeman má skutečný zájem o české strojírenství.

Poté prezident zamířil na městský úřad a následně se
vydal v doprovodu starosty Františka Kučery, který se přidal k hejtmanovi Jiřímu Běhounkovi, na náměstí, kde na něho čekaly další nejméně čtyři stovky lidí. Padlo několik dotazů z řad návštěvníků mítinku: Zeman se vyjádřil k umělcům ze skupiny Ztohoven, k neziskovým organizacím nebo k chybějícímu hospicu.