Počet nezaměstnaných v Kraji Vysočina je nejnižší za posledních dvacet let. Potvrzují to údaje, které má k dispozici Pavel Literák, statistik a analytik vysočinské pobočky ÚP v Jihlavě.

Na Vysočině se míra nezaměstnanosti k poslednímu dubnu ustálila na hodnotě 3,8 procenta. Z hlediska absolutního počtu uchazečů o práci nyní pobočky ÚP v kraji evidují nejméně uchazečů o zaměstnání za dvacet let.

„Dosud nejnižší počet uchazečů o zaměstnání byl v květnu 2008, tehdy bylo v evidenci tehdejšího úřadu práce v našem kraji vedeno 13 311 uchazečů. Tento statistický rekord ale změnil uplynulý měsíc, kdy na konci letošního dubna bylo evidováno celkem 13 054 uchazečů o práci. To v historii Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Jihlavě znamená nejméně lidí,“ popsal analytik Literák.

Co se týče jednotlivých okresů kraje, nejlépe je na tom Pelhřimovsko. Tam se míra nezaměstnanosti za čtvrtý měsíc pohybuje na hodnotě 2,1 procenta. Podle Literáka je to dané tím, že jde o okres s poměrně nízkou hustotou osídlení, přičemž je tam relativně dost zaměstnavatelů. „Hodně lidí zaměstnává průmyslová zóna Humpolec – CT Park. Zaměstnavatelé si tam svážejí pracovníky i z jiných částí okresu,“ vysvětlil statistik úřadu práce.

Podobně jako Humpolec je na tom i samotný Pelhřimov, který před lety výrazně rozšířil své průmyslové zóny. Největším zaměstnavatelem na Pelhřimovsku je Agrostroj Pelhřimov. Podle personálního ředitele této firmy Zdeňka Pavlovského je problém najít kvalifikovanou pracovní sílu, a to platí dlouhodobě.

„Vždy máme v regionu nejnižší nezaměstnanost. Proto se snažíme zajistit pracovní sílu i z okolních krajů. V současné době svážíme pracovníky z jižních, středních i východních Čech. Z cizinců zaměstnáváme především Slováky, těch máme dvaapadesát. Pracovníky z Rumunska či Bulharska nechceme. Stojíme ale o pracovníky z Ukrajiny, ti bohužel vinou neschopnosti naší vlády nejsou,“ posteskl si Pavlovský.

Ilustrační foto
Jihlavská 24 MTB se blíží, startuje přesně za týden

Agrostroj Pelhřimov potřebuje v současné době obsadit asi osm desítek pozic. Shání technology, konstruktéry a mistry. Z profesí jim citelně chybějí svářeči, obráběči, lakýrníci i montážní dělníci.

Dalšími okresy Vysočiny, které jsou pod vysočinským průměrem nezaměstnanosti, která činí 3,8 procenta, jsou Havlíčkův Brod a Jihlava. Tam v dubnu nezaměstnanost dosáhla shodně hodnoty 3,4 procenta.

V Jihlavě a současně na celé Vysočině je největším zaměstnavatelem firma Bosch Diesel. V této době tento podnik německého investora atakuje hranici pěti tisíc zaměstnanců. „Poptávka po nových zaměstnancích je v naší firmě poměrně vysoká. V květnu bychom potřebovali řádově několik desítek lidí do výroby. Na českém trhu práce je ale v podstatě nemožné tyto zaměstnance najít. Spolupracujeme proto s agenturami práce, které zajišťují pracovníky ze zahraničí. V současné době nabíráme pracovníky z Bulharska,“ podotkl Oldřich Židlík, vedoucí personálního oddělení Bosch Diesel.

Na Žďársku se míra nezaměstnanosti v dubnu zastavila na hodnotě 4,4 procenta, na Třebíčsku je ze všech okresů Vysočiny nejvyšší, a to 4,8 procenta.

V rámci Česka v dubnu celkový podíl nezaměstnaných osob poklesl z březnových 4,8 procenta na 4,4 procenta. Pokles nezaměstnaných meziměsíčně vykázaly i všechny okresy Vysočiny.

Pracovníky jihlavské zoologické zahrady a veřejnost šokoval incident, při kterém tři malí kluci zaútočili na plameňáky. Jedno zvíře útok nepřežilo.
Rodiče dětí, které zabily plameňáka, přestali spolupracovat se zoo