"Dá se říci, že jsme vyzkoušeli zasněžovací techniku. Teplota se pohybovala na hraně, která dovoluje výrobu sněhu. Od soboty budeme v pohotovosti, příští čtyři dny by mělo mrznout," řekl ČTK ředitel závodů Vlastimil Jakeš.

Stejně jako v minulých letech budou organizátoři SP vyrábět sníh do zásobníků na parkovišti před vjezdem do areálu a zasněžovat stadion s trestným kolem. "Očekáváme ještě teplou vlnu. Proto chceme, aby nám co nejvíce sněhu po tuto dobu vydrželo. Od minulé zimy máme také tisíce kubíků technického sněhu uskladněné v novém zásobníku na úpatí Harusova kopce. Nedostatek sněhu by neměl náš Světový pohár ohrozit," uvedl Jakeš.

Letošní nástup zimy je pro biatlonisty a lyžaře nejpříznivější za poslední čtyři roky. Před mistrovstvím světa v biatlonu, které se uskutečnilo v Novém Městě v únoru 2013, dovolilo počasí spustit sněhová děla 1. prosince. Před rokem byla situace ještě horší. S výrobou technického sněhu se začalo až 30. prosince, pouhých deset dnů před biatlonovým Pohárem IBU.

Světový pohár v Novém Městě na Moravě se uskuteční od 15. do 18. prosince. Na programu budou sprinty, stíhačky a závody s hromadným startem. Druhou biatlonovou akcí ve Vysočina Aréně bude od 2. do 5. února mistrovství Evropy juniorů.