Kasteláni a správci památek většinou ještě nemají konečná čísla, ale i dílčí údaje podle nich ukazují, že lidé letos víc dávají přednost dovolené v tuzemsku na úkor cest do zahraničí. Snad jedinou výjimkou je zámek v Červené Řečici na Pelhřimovsku.

Loni v červenci přišlo do červenořečického zámku kolem 360 návštěvníků, letos přibližně polovina. Důvodem je očekávaná rekonstrukce, která začne na podzim. „Zámek je kvůli přípravám otevřen pouze o víkendech," řekl kastelán Vladimír Vlček.

Podle mluvčí českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ), pod nějž patří vysočinský NPÚ v Telči, Jitky Skořepové se letošní sezona vyvíjí velmi slibně. „Už teď můžeme říct, že návštěvnost stoupla přibližně o čtrnáct procent. Na nárůstu se projevuje pestrá nabídka nejen klasických prohlídkových tras, ale také dalších kulturních aktivit. Dobrou návštěvnost podporuje i příznivé počasí," uvedla Skořepová.

Státní zámek v Telči na Jihlavsku navštívilo letos v červenci denně kolem jednoho tisíce lidí, což je podle kastelána Bohumila Norka přibližně o dvě stovky víc než loni. „Lidé zřejmě kvůli hrozbě teroristických útoků v zahraničí dávají přednost dovolené v Česku a častěji zajdou na památky," zmínil Norek. Podobný názor podle něj mají i kasteláni dalších památek ve správě NPÚ na Vysočině.

Na prohlídky chodí i návštěvníci festivalů

V srpnu by podle Norka měl nárůst návštěvnosti pokračovat díky začínajícímu festivalu Prázdniny v Telči, který se koná na nejen na zámeckém nádvoří. V zámecké galerii navíc uplynulý týden začala výstava k filmové pohádce režisérky Alice Nellis Sedmero krkavců. Lidé tam uvidí kostýmy a další filmové rekvizity. Výstava potrvá minimálně do konce roku.

Větší zájem turistů o památky zapsané na seznam UNESCO registrují také v informačních centrech v Třebíči. Například baziliku svatého Prokopa loni v červnu vidělo tři tisíce a sto lidí, letos přes čtyři tisíce. Do synagogy loni v červnu přišlo čtyři tisíce a sto lidí, letos čtyři a půl tisíce. „Měli jsme obavy, že lidí bude méně kvůli opravě mostu vedoucího do židovské čtvrti, ale spíš opak je pravdou," řekla vedoucí třebíčských informačních center Dagmar Juráňová. Větší zájem je podle díky zvýšené propagaci a tomu, že dost Čechů tráví dovolenou doma.

Tento trend potvrdila i Lenka Houbová, kastelánka kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. „V červenci čekáme zhruba o tisícovku vyšší návštěvnost než loni, kdy přišlo pět tisíc šest set lidí," řekla. Za větším počtem návštěvníků jsou podle ní skupiny poutníků. Minulý týden to byli lidé putující do Polska na celosvětové setkání mládeže, kteří se na Zelené hoře zastavili na krátkou modlitbu či bohoslužbu.