Dešťová zdrž je součástí velkého projektu „Snížení znečištění ve vodních tocích ze stokové sítě města Jihlavy“ o celkem devíti samostatných stavbách.

„Ocenění si velmi vážíme, jde o uznání a poděkování všem, kdo se na stavbě samotné i celém projektu podíleli, je to skutečně výjimečný počin. Cena svědčí také o tom, že se Jihlava dokáže postarat o rozvoj vodohospodářské infrastruktury a zvládne i její správu,“ vyjádřil se náměstek primátora Jaromír Kalina, který za město cenu přebíral. Město v projektu vybudovalo 4,1 kilometrů kanalizačních stok a několik dalších vodohospodářských zařízení.

Sběr vzorků vody z vodní nádrže Sedlice.
Rybníky a přehrady budou pod dohledem. Až do září

„Nádrž má velmi pozitivní dopad na čistotu vody v řece. Nádrž zejména při vydatných srážkách pojímá velké množství dešťové vody, která je znečištěná splašky, protože je zde jednotná kanalizace. Znečištěná voda se nedostane do řeky, ale z nádrže postupně odtéká do čistírny odpadních vod,“ vysvětlil funkci skryté stavby primátor města Rudolf Chloupek.

Podzemní vodotěsná nádrž o objemu 1 840 metrů krychlových je umístěna v údolí řeky Jihlávky pod mosty v Brněnské a Hradební ulici. Stavba o rozměrech 31 krát 20 metrů a stěnách vysokých až sedm metrů sestává z tříkomorového bazénu dešťové zdrže, odlehčovací komory, výustního objektu do řeky a propojovacích žlabů, komory s lapákem štěrku, česlemi a dalších zařízení a technologií umožňujících jejich ovládání. Stropní desku nádrže kryje asi metr zeminy a zeleň.

Krystalickou látku zajistili policisté a podrobí ji drobnějšímu zkoumání.
Pervitin vezl do Jihlavy autobusem. Chytili ho

Celý projekt o devíti stavbách měl rozpočet 138 milionů korun, šlo o jednu z největších investic města v posledních letech. Na financování se podílel Státní fond životního prostředí asi 92 miliony korun.