Oproti minulé vlně se ale budou dotace přidělovat pouze na výměnu stávajících kotlů na tuhá paliva za zdroje, jež využívají obnovitelné energie. „Konkrétně jde o kotel čistě na biomasu či tepelné čerpadlo. Ostatní zdroje, tedy kotle na uhlí, kombinované kotle na uhlí a biomasu a plynové kotle 
z těchto prostředků, dle pokynů ministerstva podporovat nelze," uvedl Zdeněk Chlád, krajský radní pro životní prostředí a zemědělství.

Podle Chláda by mohlo dotaci získat zhruba sto devadesát zájemců. „Ministerstvo životního prostředí jsme se žádostí o navýšení dotace na výměnu kotlů
v Kraji Vysočina oslovili už v únoru. Několikrát jsme žádost urgovali, a nyní jsme byli informováni, že je možné požádat si o další prostředky," dodal Chlád.

Podle informací krajských administrátorů dotačního titulu se nijak nezmění podmínky pro předložení žádosti o kotlíkovou dotaci. „Ti, co nebyli úspěšní v minulé výzvě při podání žádosti na výměnu kotle na tuhá paliva za kotel čistě na biomasu nebo tepelné čerpadlo, mohou tedy bez další zásadní administrativy předložit po otevření výzvy novou žádost," doplnila Jitka Svatošová, mluvčí krajského úřadu.

Předpokládá se, že v půli října vyhlásí kraj výzvu 
a žádosti začne přijímat ještě před koncem roku. Na přelomu února a března 2017 by mohla být vydána první rozhodnutí o poskytnutí dotace a uzavřeny smlouvy s žadateli. „Nyní je na Ministerstvu životního prostředí, jak rychle bude jednat a zašle změnu Rozhodnutí, jež je pro kraj nezbytné k vyhlášení dodatečné výzvy," dodala mluvčí úřadu. Aktuální informace lidé najdou na webových stránkách Kraje Vysočina.

V první vlně programu, 
od kterého si ministerstvo slibuje výrazné zlepšení kvality ovzduší, vzali zájemci o kotlíkové dotace krajské úřady v celé České republice „útokem". Kraj Vysočina už na výměnu starých, neekologických kotlů mezi žadatele rozdělil více než 230 milionů korun.