„Nejkritičtějším místem na Vysočině se v letech 2014–2016 stala část Brodské ulice ve Žďáře nad Sázavou. V obytné čtvrti tam v minulých třech letech došlo k devíti nehodám se dvěma smrtelnými zraněními,“ potvrdil mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.

Ema Kynclová, Polička, 27.8. 2017, 4026 g, 50 cm
Podívejte se na dalších dvanáct miminek ze Žďárska

Brodskou ulicí vede frekventovaná státní komunikace I/19, kolem jsou obytné domy, obchody i provozovny. K posledním dopravním nehodám, které se tam udály, patří červencový střet řidičky s osobním autem, která odbočovala z hlavní silnice, po níž právě přijížděl motocyklista. Muž utrpěl těžké zranění a byl transportován do nemocnice.

K jedné ze dvou kolizí s následkem smrti, které v Brodské ulici v přehledu Allianzu figurují, došlo loni v listopadu, kdy časně ráno srazil řidič džípu chodkyni v blízkosti přechodu pro chodce u křižovatky ulic Brodská a Revoluční. „Jednaosmdesátiletá žena na následky zranění na místě zemřela,“ připomněla policejní mluvčí Dana Čírtková. Šofér z místa nehody ujel a později ho policisté vypátrali. 

Kromě prvního obsadil žďárský okres ještě páté nejrizikovější místo v kraji, kterým se stal úsek silnice I/37 na křižovatce komunikací vedoucích do Světnova a do Polničky. „Z tamních pěti nehod si během posledních tří let dva lidé odnesli těžká zranění,“ přiblížil Václav Bálek.

Z ostatních nebezpečných silničních úseků na Vysočině byla v pořadí jako druhá vyhodnocená křižovatka v severovýchodní části Havlíčkova Brodu. I tam v posledních třech letech vyhasl lidský život. „Na silnici I/34 tam došlo ke třem nehodám s jedním smrtelným a jedním těžkým zraněním,“ upřesnil Bálek.

Vesnická památková rezervace Krátká.
V Krátké vznikne Dům přírody. Bude stát 37 milionů korun

Třetí nejrizikovější v kraji je nyní křižovatka na silnici I/34 v ulicích Brodská a Chrudimská ve Ždírci nad Doubravou s celkem čtrnácti nehodami a dvěma těžkými a čtyřmi lehkými zraněními za tři roky. V pořadí jako čtvrtý nejhorší z nového přehledu vyšel nehodový úsek silnice I/38 severně od Vílance na Jihlavsku. Tam v letech 2014-2016 došlo k pěti dopravním kolizím, při kterých byli dva lidé zraněni lehce a čtyři těžce.