Martině Bláhové, která bydlí na jihlavském sídlišti Březinky v lokalitě Na Kopci, se při večerních procházkách lesoparkem Heulos v posledních dnech už několikrát stalo, že narazila na nebezpečnou nástrahu, a sice na průhlednou izolepovou pásku nataženou přes cestu.

„Díky nedaleké lampě jsem si všimla, že před námi něco nepatrně bliklo. Byla to natažená pevná průhledná izolepa, od lavičky k držadlu plechového koše, ve výšce asi půl metru nad zemí. Bylo to vždy v sobotu večer, tak jsem si myslela, že jde o klukovinu návštěvníků obchodního areálu na Březinkách, a víc pozornosti jsem tomu nevěnovala," popsala Bláhová, jak pásku objevila poprvé.

Jenže pak izolepu objevila ještě čtyřikrát. „Dvakrát jsem to z cesty pouze odstranila na bok, protože mi izolepa nešla ani odtrhnout. Pouze se natáhla do podoby silnějšího provazu. Během týdne jsem to vypustila z hlavy, ale další sobotu v noci to tam bylo do třetice. Dokonce jsem ráno objevila i zbytky izolepy omotané kolem stromů v jiném místě lesoparku, ale to už ve výšce svého krku. Jeden víkend si dal tento člověk pauzu, ale když to našel v parku tento pátek i můj partner, zveřejnili jsme to hned na Facebooku," pokračovala Martina Bláhová.

Podle ní to na klukovinu nevypadá. „Je škoda, že tu večer a v noci neprochází příslušníci městské policie. Nyní je tma už v 17 hodin a nechci ani domyslet, jak by se mohl ošklivě zranit cyklista, pes či malé dítě běžící před maminkou. Spíš si myslíme, že je to člověk, který chce na něco upozornit. Možná nemá rád psy, děti nebo cyklisty. Škoda jen, že nezvolil jinou formu, jak na sebe upozornit," dodala Bláhová.

Městští strážníci Heulos procházejí

Jenže podle ředitele Městské policie v Jihlavě Jana Frence Heulosem strážníci pravidelně procházejí. „Žádný takový poznatek o izolepě nemám. Je mi to divné, protože co se týká Heulosu, pěší hlídky tudy pravidelně po dvaadvacáté hodině minimálně dvakrát procházejí," vyjádřil se k záležitosti Frenc.

Dodal, že on sám Heulosem kolem šesté hodiny ráno také prochází a ničeho si nevšiml. „Může to ale být tak, že to tam někdo natáhne a druhý utrhne, a pak si toho člověk těžko všimne. Určitě ale dám podnět klukům, aby se na to podívali a začneme to řešit," ujistil ředitel jihlavských strážníků Frenc.

Některé hlasy lidí ve skupině Jihlava City na sociální síti Facebook se přiklání k tomu, že jde pouze o klukovinu. „Tak se vám nalepí izolepa na nohy a pak ji zase sundáte. Copak jste nikdy nebyli mladí a nedělali blbosti?" píše například David Burda. Ostatní mu ale argumentují tím, že pokud tudy projede cyklista, je pro něj páska velmi nebezpečná. „To je fakt blbá sranda," myslí si Martina Láníková Rajská.