Jesetery chystají vodohospodáři k vysazení ještě letos. „Jeseter malý se v řece Moravě a na dolní Dyji vyskytuje velmi vzácně. Myšlenku obnovy jeho populace jsme se proto rozhodli podpořit a do oblasti soutoku řek Moravy a Dyje ještě letos vysadíme asi pět tisíc jedinců," uvedl generální ředitel Povodí Jan Hodovský.

Správci moravských řek se tak přidávají k iniciativě jižních sousedů. „Ti zamýšlí ročně do dolního Dunaje a do Moravy vypouštět deset tisíc jedinců, s cílem vytvořit šestitisícovou populaci schopnou rozmnožování," dodal mluvčí Povodí Petr Chmelař.

Když jeseteři vyplují proti proudu, Dyje dostanou se i na jih Znojemska. Podle rybářů ale budou dalšímu šíření bránit jezy. „Dostanou se myslím nejdál k Hrušovanům nebo na rakouskou stranu mezi znojemským a hrušovanským revírem. Přes krhovický a tasovický jez se bez rybích přechodů nedostanou, protože jsou příliš vysoké," řekl předseda znojemské organizace rybářského svazu Vladislav Michalcov.

Rybí přechody nyní Povodí chystá na opačné straně regionu, v Podhradí nad Dyjí. „Použitím takzvané šnekové turbíny obnovíme průchodnost pro migraci ryb na jezech Krejčův a Zátiší. Druhotným výsledkem úpravy bude výroba elektřiny ve vodní elektrárně. Projekt lidem představíme příští středu přímo v Podhradí nad Dyjí," informoval mluvčí Chmelař.

„Rybám to prospěje a možná k nám bude jezdit více turistů i z řad rybářů," uvedl před časem starosta Petr Čálek.