„Zubaři na Jihlavsku budou sloužit pohotovostní službu stejně jako ostatní v kraji. Akutní pacienti budou bohužel muset vydržet čekat na ošetření až do druhého dne," informovala o rozhodnutí mluvčí České stomatologické komory pro Vysočinu Jana Zedníčková. Stomatologové na Jihlavsku drželi pohotovost ve všední dny jako jediní na Vysočině, a tak se k nim sjížděli akutní pacienti z celého kraje. I to bylo nakonec také důvodem jejich stávky.

„O tomto rozhodnutí mě informovala lékařka Jana Zedníčková. Zubní pohotovost ve všední dny se tedy údajně sloužit už nebude," sdělil vedoucí Oddělení zdravotní správy Odboru zdravotnictví Krajského úřadu Kraje Vysočina David Talpa. Dodal, že zatím má pouze neoficiální informace, a na základě nich nemůže situaci potvrdit.

Hrad Roštejn.
Turisté půjdou k Dyji, cyklisté kolem Roštejna

Na webových stránkách Nemocnice Jihlava je nyní vymazaný rozpis posledních sedmi odpoledních služeb, které nebyly po dobu stávky stomatologů vymazány. V úterý 22. května měl ordinovat zubní lékař v Lukách nad Jihlavou.

Zubní pohotovost ve všední dny lékaři střídavě drželi od 15 do 19 hodin. Pohotovost bude dál fungovat pouze o víkendech a státních svátcích, a to od 8 do 12 hodin. Ve kterém městě a jaký lékař zrovna slouží, pacienti dohledají na webových stránkách Nemocnice Jihlava.

Zubaři před stávkou žádali o změnu podmínek Kraj Vysočinu. S ním se ale nedohodli, protože kraj není jejich zaměstnavatelem a ani hlavním plátcem. Tím jsou zdravotní pojišťovny. „Nikde není specifikováno, jak má vypadat zajištění lékařské pohotovostní služby, které máme organizovat, a také nikde není definovaný podíl lékařů na lékařské pohotovostní služby," řekl už dříve hejtmanův náměstek pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD). V nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina zubní pohotovost neexistuje.