VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Maso z nutrií je kvalitní a dietní, v jídelníčku se ale moc neobjevuje

Přibyslav – Pravidelně koncem června se v Přibyslavi koná chovatelská přehlídka, jejíž součástí je vyhlášená mezinárodní výstava nutrií. Účastní se jí chovatelé z Čech i ze Slovenska.

25.6.2017
SDÍLEJ:

Jan Neubauer a Pavel Sikora (vpravo) patří mezi chovateli nutrií k nejlepším.Foto: Deník / Saadouni Štěpánka

Je třeba zdůraznit, že chovatelů nutrií je v Česku stále méně, neboť chov těchto obřích myší je nerentabilní a velice náročný. Dva nejlepší chovatelé žijí na Přibyslavsku. Je to Jan Neubauer a Pavel Sikora.

„Založili jsme proto Spolek chovatelů nutrií, který má zhruba 11 členů z celé republiky,“ říká Sikora s tím, že chov nutrií má u nás tradici dlouhou celých sto let. Cílem mezinárodní výstavy je hlavně obnova a zachování genetických fondů.

Pavel Sikora chová nutrie už 38 let, pokračuje tak v rodinné tradici svého otce. Nutrie ale není žádný roztomilý domácí mazlíček pro děti na hraní, nýbrž pořádný „macek“. Dorůstá velikosti menšího psa, váží až 12 kilo, přítulný není vůbec a když se mu něco nelíbí, umí ukázat zuby.

Jan Neubaer a Pavel Sikora chovají nutrie v betonových kotcích, kde mají zvířata veškerý komfort. Pravidelně se krmí rostlinnou stravou, protože nutrie je býložravec. „Nutrie je skoro totéž jako králík. Chová se na maso, které je kvalitní, dietní, rovné jehněčímu. Kožešina je jen jakýsi nadprodukt, jako u králíka,“ vysvětluje Sikora.

To je také důvodem, proč se chovatelů nutrií netýká zákaz provozu kožešinových farem. Mimochodem tento zákon vzbuzuje u obou chovatelů rozpaky.

„Zákon vznikl na základě otřesných filmových záběrů z některých chovů, kde se zvířata chovají ve špatných podmínkách a zabíjejí nehumánním způsobem. Jde zřejmě o ojedinělý exces, na který doplatí všichni chovatelé - i ti dobří. Pro některé chovatele jsou jejich zvířata naopak jako člen rodiny. Potrestáni zákazem by měli být jen ti chovatelé, co zvířata týrají. Je to stejné, jako když někdo chová koně či krávy ve špatných podmínkách a musejí mu je veterináři odebrat. Takže pokud se budeme řídit ojedinělým příkladem, brzy bychom mohli zakázat chov krav, prasat i slepic,“ povzdechne si Sikora.

Přesto, že je maso z nutrie tak kvalitní, na běžném jídelním lístku ho nenajdeme. Pečenou nutrii říční na česneku a cibuli se špenátem a knedlíky má ve svém jídelním lístku třeba žižkovská restaurace Kopyto. Podle obsluhy se jedná o jediný podnik v Česku, který má netradiční maso v nabídce.

Chov nutrií byl rentabilní v době, kdy se nutrie využívaly na kožešiny. O ty však je v současné době téměř nulový zájem.

Autor: Štěpánka Saadouni

25.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michaela Horáková začala budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.
25

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Jedna z mnoha podobizen Matyáše Žďárského, kterou najdeme v jeho muzeu.

Běh Matyáše Žďárského bude v jubilejním ročníku mezinárodní

Nad Vysočinou se budou brzy cvičit vojáci

Sedlec, Vysočina – Od středy 23. srpna až do září budou nad Krajem Vysočina častěji létat vojenská letadla. V té době se bude totiž konat mezinárodní letecké cvičení Ample strike 2017.

AKTUALIZOVÁNO

Stromy padaly na silnice, auta i karavan

Vysočina – Plné ruce práce měli přes noc hasiči i policisté na Vysočině kvůli bouřce doprovázené silným větrem. „V průběhu noci a časného rána zasahovali hasiči na Vysočině u více než 120 událostí v souvislosti s počasím,“ informovala mluvčí hasičů Petra Musilová. Šestadvacet oznámení obdrželi také vysočinští policisté.

OBRAZEM: Slavnosti tří kápí v Třebíči začaly

Třebíč - Slavnosti tří kápí začaly. Úderem šestnácté hodiny se začali na Podzámeckou nivu scházet první návštěvníci. Sledují vystoupení šermířských skupin a drezůru koní. Na místě je také nepřeberně stánků s občerstvením a suvenýry. Večer jsou na programu koncerty.

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Vysočina – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení