Co Vás k Rytířům Mělnickým přivedlo?
K rytířství, hradům a zámkům jsem tíhl od dětství. Jednou mě vzal s sebou kamarád na trénink. Nadchnul jsem se a jel na bitvu. Setkal jsem se právě s Rytíři Mělnickými a už jsem se vezl. (smích)

Jaká je vaše role?
Při bitvách jsem vždy ten zlý. Baví mě to, záporné role se hrají mnohem lépe než slušné. Vyrábím si také masky z latexu.

Jak taková výroba masky vypadá?
Na kopyto ve tvaru hlavy se nanese modelína do požadovaného tvaru zrůdy a na ni se postupně nanáší až šestnáct vrstev latexu.

Jak dlouho výroba trvá?
Mně zhruba týden včetně dozdobování různými piercingy a šitím. Barvy míchám přímo do latexu, protože následné dobarvování by bylo složité.

Kolik času ve skupině trávíte?
Máme pravidelné schůzky, s kamarády zkoušíme zhruba jednou týdně. Čtyřikrát do roka pak máme zsedání na Mělníku, kde řešíme plány do budoucna.

Kostýmy si šijete sami?
Vím, že třeba v Praze je švadlena, já mám ale maminku. (smích) Jinak vše ostatní – zbroj či kroužkové košile, se musí samozřejmě kupovat. Není to levná záležitost. Kroužková košile, co mám na sobě, je z Indie a stojí zhruba devět tisíc korun.

Meče jsou ztupené?
Určitě, jinak by to bylo velmi nebezpečné. Předepsaná šíře ostří jsou minimálně tři milimetry. I tak jsme hodně chránění. Teď mám na sobě tuniku, silně vycpávanou prošívanici, kroužkovou košili a varkoč.

Co Vás na šermu nejvíc baví?
Asi kolektiv, jsou to skutečně skvělí lidé. A samozřejmě šerm jako takový.

Jaká pravidla musíte dodržovat?
Existuje šermířské desatero, kam patří třeba nesekat protivníka do nekrytých míst. Samozřejmostí je nebýt hrubý, být galantní a dvořit se dámám.

Promítá se to do vašeho každodenního života?
Určitě ano. Díky šermu jsem se překvapivě hodně zklidnil. Při tréningu se mohu vybít, samozřejmě v rámci mezí.

Jak dlouho jste se učil pohybovat ve zbroji?
Trvalo mi asi půl roku, než jsem se v tom všem naučil pohybovat, aby se na mě dalo koukat. Když jsem se s celou výzbrojí vážil, měl jsem navíc asi osmatřicet kilogramů.

A co zranění?
Měl jsem zlomený nos a hodně naraženin, ale naštěstí nic příliš vážného. Teď mám zrovna bouli na hlavě.

MAXIM. Jakub Pleticha je čtyři roky šermířem a členem Rytířů Mělnických. V bitvách prý vždy hraje zápornou postavu. Pro své role si sám vyrábí masky z latexu.