V dopoledním programu, určeném pro širokou veřejnost a školy, se kromě policie, hasičů a zdravotníků představí také oddělení Ministerstva dopravy BESIP, Sportovní akademie Jihlava či Armáda České republiky. Přímo z letního kina bude celé dopoledne živě vysílat Český rozhlas Vysočina.

Historie. Zrekonstruovaný dům v těsné blízkosti historického centra v Telči bojuje v soutěži Patrimonium pro futuro.
Dům v Telči památkář zachránil. Zámek v Brtnici ovšem chátrá dál

Návštěvníci se v první části programu mohou těšit na ukázky policejních zákroků či výcvik služebních psů. „Uvidí také zásah hasičů a zdravotníků u dopravní nehody motorkáře s cyklistou,“ informovala tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina Dana Čírtková.

Hasiči budou také převádět správné hašení požáru oleje a převede se i lezecká skupina profesionálních hasičů. „Součástí akce bude vystavená moderní technika policistů, celníků, hasičů, zdravotníků a vojáků. Lze si také vyzkoušet otočný simulátor a speciální trenažer auta a kola,“ doplnila Čírtková.

Nudit se nebudou ani menší děti, které si mohou zaskákat v nafukovacím hradu, nechat si namalovat na obličej různé motivy nebo soutěžit v různých disciplínách. Studentka ze Školy ekonomiky a cestovního ruchu ukáže své omalovánky s dopravní tématikou Učíme se s Amálkou.

Ilustrační foto.
Řidiči si mezi Stonařovem a Dlouhou Brtnicí počkají na semaforu

Odpoledne si lidé mohou poslechnout od dvou hodin promenádní koncert Havlíčkobrodské dvanáctky a zastavit se po něm u stánku Městské policie Jihlava a Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra, kde mohou probrat své stravovací návyky s výživovým poradcem.

Ve stejný den se v celé republice koná Olympijský běh 2017 a v areálu letního kina se bude běhat také. Dopoledne odstartuje Olympijský běh pro školy. K večeru na startu děti vystřídají dospělí, aby tak celý program završili.