Nový unikátní přírůstek do hradní sbírky motocyklů obdivovalo první dubnovou sobotu hned 94 návštěvníků, kteří se vydali na hrad Kámen, v den zahájení nové sezony. „Konkrétně se jedná o Jawu 350/634 podtyp 5, vyrobenou roku 1978," popsala novinku kastelánka hradu Kámen Monika Kotenová.

Jawa, ze které se minimálně celou letošní sezonu mohou návštěvníci těšit, objela zeměkouli. „Na jejím sedle seděl Pavel Suchý, což je novinář, cestovatel a šéfredaktor několika motorkářských časopisů. Právě na této jawě podnikl téměř osmiměsíční cestu o vzdálenosti 49 003 kilometrů napříč čtyřmi kontinenty," poodhalila Monika Kotenová unikátnost stroje.

Díky této cestě, kterou završil 14. února 2014, se Pavel Suchý stal i historicky prvním Čechem, který na motorce objel Zemi.

Cestovatelská jawa od letošního roku obohatila sbírku motocyklů hradu Kámen, které jsou pro všechny návštěvníky velkým lákadlem. „Po celou sezonu nabízíme k prohlédnutí přes sedmdesát kusů motocyklů, které jsou součástí expozice," doplnila Kotenová.

Ilustrační foto.
Lidé od Želivky se bojí změn

Značnou část současné sbírky na hradě Kámen, který je součástí Muzea Vysočiny Pelhřimov, zaujímají stroje Jawa a ČZ z předválečné i poválečné produkce. V loňském roce nabídku exponátů navíc obohatila tříkolka velorex.

Hrad Kámen během sezony neláká pouze na motocykly. Hradní osazenstvo si pro návštěvníky každoročně připravuje spoustu zajímavých akcí, které se těší velké oblibě.

Největší návštěvnost má Kámen napříč staletími. „O víkendu rytíři obsadí hrad a ukazují, jak se v minulosti žilo a jakým způsobem bojovali. Pro návštěvníky mají připraveny různé přednášky a zájemci si mohou i potěžkat zbraně nebo vyzkoušet brnění," popsala oblíbenou hradní akci Monika Kotenová.

Ilustrační snímek
Z přehrady Trnávka vylovili potápěči tělo člověka

O zpestření se už čtvrtým rokem zasluhují i noční prohlídky. Po hradu se v tu dobu prochází mimo jiné zazděná šlechtična nebo čarodějnice Agáta.

Stále vzrůstající oblibu hradu Kámen, jeho expozic i doprovodných programů dokazuje i počet návštěvníků. „V loňském roce k nám na hrad Kámen zavítalo přes osmnáct tisíc lidí," prozradila jedna z průvodkyň Zlata Vobinušková, která dodala, že je to zhruba o dva tisíce návštěvníků více než v roce 2015.