Do Brodu se v pátek sjeli odborníci na brambory z Česka i zahraničí. Konal se tu již 27. ročník akce, věnované tradiční vysočinské surovině, bramborám. Dopolední program byl věnován odbornému semináři a prezentaci bramborářských firem. Součástí semináře bylo i hodnocení letošní sklizně brambor. Ta se odhaduje na 617 tisíc tun, což je o 12 procent než v roce 2016.

Trs šesti hřibů, který při vycházce s tříletým vnukem Dominikem našli v okolí Slavic, vážil přibližně  1350 gramů.
OBRAZEM: Trs hřibů vážil skoro jeden a půl kilogramu

„V Kraji Vysočina jsou kromě okresu Třebíč velmi dobré výnosy. Ostatní kraje byly podstatně více poškozeny suchem a ztráty v produkci zde budou výrazné,“ uvedl Miloslav Chlan a náměstek ministra zemědělství Jiří Šír ho doplnil: „Ministerstvo zemědělství nyní připravuje zásady, podle kterých budou pěstitelům kompenzovány škody. Na pomoc budou vyčleněny dvě miliardy korun, přesto tato částka určitě nepokryje všechny žádosti.“ Farmářská cena brambor v nadcházejícím období by se měla pohybovat na úrovni čtyři koruny za kilo, u prodeje ze dvora se předpokládá cena vyšší, tedy šest až osm korun za kilo.

O tom, že Brambory jsou zdravá zelenina, se snaží spotřebitele přesvědčit stejnojmenná kampaň, kterou v letošním roce se rozjel Český bramborářský svaz s podporou ministerstva zemědělství. Cílem kampaně je oslovit spotřebitele a přesvědčit je, že tuzemské brambory mají srovnatelnou nebo i vyšší kvalitu než dovážené. I přesto se v loňském roce dovezlo více než 200 tisíc tun této plodiny. Oproti tomu se vyvezlo 44 tisíc tun brambor.

Císařské posvícení v Moravských Budějovicích.
Co se dělo na Císařském posvícení? Podívejte se

„V současné době je v České republice registrováno 131 odrůd brambor, v evropském měřítku se pak jedná asi o 1 500 registrovaných odrůd,“ upřesnil Václav Čermák z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, pracoviště Lípa.