Nemáte dojem, že jste vlastně „utrpěli" vítězství? I když teď slavíte, bude velmi těžké sestavit koalici…

V té situaci, kdy tu bylo před osmi lety oranžové tsunami a teď je ANO tsunami, se nedá říci, že jsme ho utrpěli. My jsme ho těžce odpracovali a těžce vybojovali. Já jsem přesvědčen, že výsledky čtyř let naší práce jsou důsledkem toho, že jsme jako jediný kraj, spolu s Jihočeským krajem, dokázali vítězství pro ČSSD obhájit.

Proč si myslíte, že se od vás tolik voličů odklonilo?

Myslím si, že taková kampaň jaká běžela poslední tři týdny před volbami, tedy vysloveně osobní, denunciáční, mířící na city, nevěcná a hovořící o vytahování špíny, lidi ovlivnila. To je věc, která by naši společnost neměla nechávat klidnou. Já jsem zvědav, jak ti, co to vše spustili, to nyní naplní prací.

Do měsíce by mělo být první zastupitelstvo. Vznikne podle vás už na něm nová koalice?

Byl bych rád, kdyby se koalice dohodla, ale nebude to záležet na nás. Já jsem jasně řekl, že bych byl rád, kdyby ČSSD ve vedení kraje pokračovala. Myslím si, že to vítězství nám dává silný mandát do voličů, abychom pokračovali. Jinak bychom určitě nevyhráli. Záleží nyní na těch ostatních, zda neplní tu svou rétoriku, že chtějí pracovat pro Vysočinu. Jedna věc je předvolební boj a druhá věc je poté jeho naplnění běžnou každodenní prací, jednáním zastupitelstva a prací ve výborech.

Může na Vysočině dobře fungovat koalice na půdorysu vlády? Tedy ČSSD, ANO a lidovci.

Dovedu si představit, že na Vysočině mohou fungovat jakékoli koalice, když budou chtít. Když nebudou chtít, nebude fungovat ani ta vládní. To je o těch lidech a tom, kdo v těch jednotlivých stranách kandiduje. Když se na to podívám, tak mnohé z nich znám jen z předvolebních televizních střetnutí, a neměl jsem ani možnost s nimi hlouběji hovořit. Já nevím, co si vlastně myslí nebo co propagují, protože jen ze slov se to nepozná