Tentokrát jsme se lidí z Vysočiny ptali na jejich názor na policejní reformu.

Petra Hrbáčková.Zdroj: Deník / Musilová Zuzana

Petra Hrbáčková

40 let, zástupkyně ředitele SPŠT, Třebíč

Myslím si, že ano, pozitivně reaguji hlavně na aktivity v měsíci dubnu. Bylo vidět hodně policejních hlídek na cestách, podporuji i výměnu policistů v jednotlivých lokalitách.

Martin Schwarz.Zdroj: Deník / Musilová Zuzana

Martin Švarc

20 let, student, Moravské Budějovice

Nemyslím si, že by policej-ní reforma nějak výrazně ovlivnila zločinnost v Česku. A pokud ano, tak to zatím nejde vidět. Možná se výsledky dostaví až za pár let, ale určitě ne takhle rychle. Navíc se může stát, že brzy dojde u vedení policie k dalším změnám. Ještě to není od policejní reformy ani rok, takže výsledky nelze tak rychle očekávat.

Vendula Jeřábková.Zdroj: Deník / Musilová Zuzana

Vendula Jeřábková

34 let, na mateřské dovolené, Kamenička

Ne nemyslím si to. Kdyby totiž vyšla pravda najevo, co se téhle reformy týče, bylo by to pak hodně zajímavé rozuzlení. Dodržo- val by se pak vůbec svědomitě slogan pomáhat a chránit?

Pavlína Sovková.Zdroj: Deník / Musilová Zuzana

Pavlína Sovková

22 let, studentka, Ohrazenice

Co se týče reformy, pak se podle mě po tak krátké době ještě nedá hodnotit, zda vedla k efektivnější- mu stíhání zločinců, ovšem z pohledu běžného občana žádnou změnu nevidím.

Z odpovědí panelistů

Josef Hnik, místostarosta, Světlá nad Sázavou: Nemohu věřit médiím. Komu mám tedy věřit, když samotní představitelé mají protichůdné názory? Osobně jsem věřil útvaru pro odhalování organizovaného zločinu pana Šlachty.

Jiří Čáslavský, zastupitel města, Havlíčkův Brod: Policii neumím. Ale domnívám se, že dobrou prevencí proti kriminalitě by byl hrůza z vězení, pakliže by tam platila rázně poněkud jiná pravidla.

Roman Kratochvíl, ředitel Knihovny Matěje Josefa Sychry, Žďár nad Sázavou: Určitě ne. To není o reformě, ale o dobrých policajtech.

Petr Hubáček, hlavní trenér atletiky I. třídy Gymnázia Vincence Makovského, Nové Město na Moravě: Policistů je málo. Nestíhají. Měli by mít větší pravomoci. Měli by třeba hlídat i školou povinné děti, jestli se objevují v dopoledních hodinách samy v parcích. Zažil jsem to v Jihlavě: letní kino, cigarety, alkohol, mladiství… Trošku musíme vychovat i mládež, aby se celá společnost postupně zlepšovala, když některé rodiny nefungují.

POMOHLA POLICEJNÍ REFORMA K EFEKTIVNĚJŠÍMU STÍHÁNÍ ZLOČINCŮ?Na Vysočině odpovídalo na jedenáctou otázku volebního auditu Deníku celkem 57 respondentů. Jen 21 procent z nich míní, že policejní reforma pomohla k efektivnějšímu stíhání zločinců. Naopak 79 procent odpovídajících je přesvědčeno, že policejní reforma nepomohla k efektivnějšímu stíhání zločinců. Velká skupina 20 z dotazovaných uvedla, že u této otázky nevědí či problematiku nedokáží posoudit.