Vše se odehrálo 18. prosince 2008. Dříve vojenský objekt, v současnosti městem pronajímaný prostor ukrytý v lesích za městečkem, se stal cílem neznámého žháře. Někdo tu podpálil 13 nákladních vozidel značky Tatra 815, škoda vyšplhala na závratných 26 milionů korun.

Náklaďáky si sem na zimu zaparkovala firma Proin s.r.o. ze Stonavy na Karvinsku. Předtím je využívala při stavbě komunikací v nedalekých Chotěbudicích.
Hala patřila, jak už bylo řečeno, městu, které ji pronajalo místní Zemědělské obchodní společnosti. A ta ji dále poskytla Proinu.

Už nebylo co hasit

Požár se tehdy rozhořel uprostřed noci, přišlo se na něj ovšem až ráno, kdy už nebylo co hasit. Brněnští kriminalisté při předběžném ohledání místa činu zjistili, že dva zámky na vratech někdo urazil, konstatovali úmyslné zapálení. Šlo o vyřizování účtů v rámci firmy či konkurence? Nebo si tu snad hráli kluci? Více mělo přinést vyšetřování. Nepřineslo.

„Případ byl odložen 17. srpna 2009, pachatel je dosud neznámý. Pokud by se ale vyskytly nové skutečnosti, bude případ znovu otevřen,“ konstatovala stručně mluvčí sprány Jihomoravského kraje Policie České republiky Soňa Svobodová.

Požáry rok 2009

Třebíčsko: 101 požárů, nejméně v rámci kraje Vysočina
Počet usmrcených: nikdo
Počet zraněných: 14 lidí
Počet evakuovaných: 30 lidí
Celková škoda: 12,41 mil. Kč
Uchráněné hodnoty: 31,54 mil. Kč
Škoda nad 1 mil Kč: 5 požárů

Další zásahy
–237 dopravních nehod
–57 úniků nebezpečné látky
–644 technických zásahů
–585 planých poplachů

Celkem požárů na Vysočině: 659

Zdroj: HZSKV