K požáru s více než dvoumilionovou škodou vyjížděli hasiči z Třebíčska v neděli po druhé hodině odpoledne na pole mezi Hostákovem a Vladislaví. „Nejdříve chytl nějaký zemědělský stroj a od něj poté pole. Nedokážu to přes- ně číselně odhadnout, ale hořel velký kus," popsal událost svědek požáru Martin Kratochvíl.

Podle hasičů požár zasáhl pětadvacet hektarů pole. „Na místo události operační důstojník vyslal jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Třebíči a Náměšti nad Oslavou, společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů z Rudíkova, Budišova, Vladislavi a Mihoukovic. Hasiči na místě zasahovali se sedmi cisternovými automobilovými stříkačkami a další technikou," informovala mluvčí hasičů Petra Musilová.

Kromě obilí a slámy shořel také vysokotlaký lis na slámu. Právě závada na této zemědělské technice byla příčinou vzniku požáru.

„Škodu vzniklou na stroji majitel odhadl na částku dva miliony korun. Na obilí a slámě plameny zanechaly škodu třicet tisíc korun," dodala Musilová.

O víkendu hořely požáry také na dalších místech Třebíčska. Hned pět jednotek zasahovalo v pátek odpoledne u požáru louky a strniště u Mastníka. Požár o rozloze dva a půl hektaru zapříčinil kámen pod lištou kombajnu.

Ve stejný den hořela rovněž hrabanka u Kralic nad Oslavou. V sobotu museli hasiči do Hornic, kde hořely kořeny stromu, a propláchnout žhnoucí místa v kombajnu u Dalešic.

Ohně hoří i v okolních okresech. Minulý týden vyráželi hasiči na Vysočině k sedmi desítkám požárů. Podle Vlastimila Vaňka z Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Kraje Vysočina, které sklizeň monitoruje, se některým požárům zabránit nedá.

„Současné počasí, sucho a teploty požárům při sklizni napomáhají, i když zemědělci dodržování protipožárních zásad věnují maximální možnou pozornost," řekl Vaněk.

Žně ale kvůli riziku požárů zastavit nelze. „To skutečně možné není," dodal.

Jakékoliv omezení žňových prací není možné ani podle hasičů. „Zastavit práce kvůli možnosti požárů nelze. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Vrba apeloval na to, aby technika vyjížděla na pole pokud možno ve výborném stavu, a technická závada skutečně příčinou požárů není," připomněla mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová.

Nejúčinnějším nástrojem na minimalizaci požárů na polích tak paradoxně není zastavení nebo zpomalení sklizňových prací, ale naopak jejich co nejrychlejší dokončení. „Počasí tempu prací nahrává, vypadá to na nejrychlejší žně za poslední rok," odhadl Vaněk.

Nadále trvá mimořádná situace období déletrvajícího sucha, kterou v pátek vyhlásil krajský hejtman Jiří Běhounek. S okamžitou platností zakázal spalování hořlavých látek v zastavěném a nezastavěném území a používání zábavní pyrotechniky.

Období bez srážek by podle meteorologů mělo vydržet až do konce pracovního týdne. Na víkend slibují bouřky.