Ve Znojmě se vyrábělo pivo několik staletí, avšak společnost Heineken, která v minulosti koupila tamní Hostan, výrobu v roce 2009 ukončila.

Znojemský městský pivovar tak navázal na dlouholetou tradici.

Na trh se z pivovaru dostanou čtyři základní produkty, a to Znojemská 11%, Znojemská 12%, Zetko 14% a Vídeň 10%. Každé dva měsíce se obměňuje nabídka speciálů. „U tradičních piv vycházíme z receptury, ze které se zde pivo vařilo. Snažíme se, aby mělo maximální kvalitu. Postupně zlepšujeme i naši prezentaci a také dbáme na to, aby hostinští uměli pivo správně natočit," řekl Harašta.

Kromě točeného sudového piva pro hospody nabízí také prodej piva v PET lahvích a malých soudcích. Paradoxem však je to, že pivovar nemůže pivo propagovat a prodávat přímo v pivovarském areálu. Možné to bude až od roku 2021 kvůli smlouvě mezi městem a Heinekenem, který pivovar prodal městu roku 2010 po postupném utlumování výroby.

Kvůli tomuto omezení padl také plán otevřít společně s pivovarem i pivovarskou restauraci. Plánů se pivovar ale nevzdává, i když zatím otevřel restauraci v centru města. „Chceme příští rok začít s demolicí přístaveb za pivovarem a během dvou let zde udělat jakési náměstíčko a zahradu, kam bude vstup z ulice Přemyslovců. Trochu spoléháme na město, že si na Heineken dupne a restaurace se bude moct otevřít dřív," uvedl Harašta.

Jeho firma si pronajala areál loni, a to na třicet let za sedm milionů korun. Dlouhodobý pronájem kritizovala znojemská opozice kvůli tomu, že k němu údajně došlo narychlo a těsně před komunálními volbami.

Pobouřený postupem radních byl například zastupitel a lídr Změny Jiří Ludvík. „Radnice bohužel pracuje zcela nekoncepčně, ze skládačky pivovaru vytrhla jeden kousek. Udělat v pivovaru pivovar je sice zcela logické, ale je naprosto nelogické, aby se o takovou možnost v době boomu malých pivovarů ucházela jediná firma," zlobil se tehdy Ludvík a poukázal na nutnost celistvého využití areálu.

Využití pro další části rozlehlého areálu radnice hledá. Podle opozičního zastupitele Jiřího Kacetla by radní měli o pivovaru přemýšlet jinak. „Stále chybí celková koncepce odpovídajícího využití celého pivovaru. Vedle již pronajaté vstupní části by si město mělo zbytek již ponechat a připravit tam kulturně-společenské využití. Teprve pak případně některé drobné části vhodně pronajmout. Měli bychom vážně uvažovat i o tom, zda pivovar nevyužít jako možné hlavní dějiště připravované Zemské výstavy spolupořádané s Retzem," poukázal Kacetl.