Podle radní Marie Černé není hlavním cílem vyhlášky zvednout příjmy města. „To je to poslední. Důvodem je, že nemáme čísla o tom, kolik turistů v Třebíči přenocuje. Pokud chceme dělat koncepci cestovního ruchu, tak je pro nás hodně důležité tato čísla znát," namítla Černá.

Město má o návštěvnosti povědomí z informačních center či památek. Ale ta mohou být i podle ředitelky Městského kulturního střediska Třebíč Jaromíry Hanáčkové zavádějící a nedostatečná. „Návštěvník, který nám přijede do města, nenavštíví pouze jednu památku, ale obejde je všechny. Může také zajít do všech infocenter. Zároveň jsou tu lidé, kteří v Třebíči přenocují, ale vůbec naše služby nevyužijí a památky nenavštíví. Ta čísla jsou i důležitá pro získávání dotací," řekla.

Ne všichni provozovatelé jsou však z nové vyhlášky nadšení. „Já s tím nesouhlasím. Zdražuje to ubytování a zavádí další evidenci. Budu tak potřebovat člověka, který se o to bude starat," obává se ředitel Grand hotelu v Třebíči Dušan Švonja.

Podle starosty Třebíče Pavla Janaty však nejde o nijak vysokou částku. „Šest korun není tolik, aby to ubytování výrazně zdražilo. Odhadujeme, že by to mělo přinést do rozpočtu částku v řádu statisíců korun ročně," dodal starosta.

Peníze by se navíc měly vrátit zpátky do podpory cestovního ruchu. „Na schůzce s provozovateli ubytovacích zařízení, kam dorazilo třináct z dvaceti pozvaných, jsme se dohodli, že peníze použijeme na propagační materiály města, které by byly dobře využitelné pro tato ubytovací zařízení," informovala Marie Černá.

Tento nápad se naopak líbí ředitelce hotelu Atom Kateřině Horké. „Poplatek není vysoký a na schůzce s vedením města nám bylo sděleno, že vybrané peníze by se měly vrátit zpátky do cestovního ruchu. Pokud budou smysluplně využity, tak s tím nemám problém. Stále dokola se například opakuje, že je málo vícejazyčných materiálů, a tohle by ten problém mohlo vyřešit. To bych byla jenom ráda," doplnila Horká.