Informace o úrodě získává přímo od výrobců Vinařský fond České republiky. „Na rozdíl od vinařů z Čech, kterým velkou část úrody poničily jarní mrazy, si ti moravští letos nemohou stěžovat. Vína je nejvíc za posledních deset let. Předpokládáme, že výnos přesáhne šest a půl tuny hroznů z jednoho hektaru. Loni to bylo jen mírně přes šest tun,“ uvedl předseda fondu Jaroslav Machovec.

Za kvalitní úrodu mohou vinaři děkovat zejména počasí. „Po poměrně teplém jaru přišel deštivý červen a červenec. Konec léta nakonec přinesl další oteplení, takže při dozrávání hroznů byly ideální podmínky,“ vysvětlil Machovec. Podle něj bylo také důležité, že letos víno nenapadly choroby ani plísně.

Podobně se o letošní úrodě vyjadřují i vinaři. „Víno bude velmi kvalitní. Cukernatost u všech námi lahvovaných odrůd dosáhla přívlastkových hodnot. Počasí nám přálo i v tom, že oproti loňským rokům se výnos z jednoho hektaru zdvojnásobil,“ podotkl například jednatel společnosti Rajhradské klášterní Jiří Rujbar z Rajhradu na Brněnsku. Dodal, že nejvíc bílých hroznů sklidí z odrůd Müller Thurgau a Veltlínské červené rané. „Z modrých to je pak Svatovavřinecké. Vína z těchto odrůd jsou u spotřebitelů dlouhodobě nejoblíbenější a u nás jsou k jejich pěstování ideální podmínky,“ podotkl Rujbar. Sklízet bude zhruba ještě do konce tohoto měsíce.

Spokojený je i vinař Pavel Halm z Velkých Pavlovic na Břeclavsku. „Trávíme teď ve vinohradu spoustu času. Sklizeň je opravdu mimořádná, takže je pořád hodně práce. Příroda letos ukázala svoji přívětivou tvář a zařídila pro letošní úrodu téměř ideální počasí. Víno už můžeme zkazit jen my sami. To se nám doufám nepovede,“ řekl s úsměvem Halm. Dodal, že mu zbývá sklidit ještě několik odrůd modrých hroznů. „Například Frankovku chci nechat chvíli dozrát,“ sdělil Halm.

Favorit soutěží

Kvalitní ročník očekávají i pořadatelé soutěží vín. „Soutěž Top 77 vín pořádáme už přes deset let a díky tomu jsme schopní sledovat vývoj kvality hroznů i technologií, které vinaři při jejich výrobě používají. Zatím nejkvalitnější vína byla v úplně prvním ročníku soutěže v roce 1997. Vína, která budou pocházet z letošní úrody, mají šanci se tomuto ročníku minimálně vyrovnat,“ tvrdí pořadatel soutěže Dan Mádr.

Na ročník 2011 se těší i milovníci vína. „Jsem zvědavý, jak to dopadne. Mám rád mladá a svěží vína a zároveň kupuji pouze ta moravská. První příležitost, při které letošní ročník ochutnám, bude jedenáctého listopadu. To se začnou prodávat takzvaná svatomartinská vína a já už se nemohu dočkat, až je ochutnám,“ řekl například Eduard Dobrovolný z Brna. Loňský ročník jej prý nijak nezaujal, proto doufá, že jej letos vinaři překonají.