VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Venkovní posezení: Tržby přináší smíšené pocity

Vysočina – Počasí je nevyzpytatelné, zdražují se nájmy, lidé nemají peníze, stěžují si jedni restauratéři. Jiní naopak nemají o návštěvníky zahrádek nouzi

16.6.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Michal Kovář

Kdo může, staví od jara venkovní posezení. A na Vysočině tomu není jinak. Zahrádky jsou u restaurací, hospod, kaváren, cukráren, ale i u rychlého občerstvení. Ocení je maminky, jelikož děti si tam mohou hrát, ale také milovníci posezení na čerstvém vzduchu a třeba i sportovní fanoušci. „Na čerstvém vzduchu se sedí nejlépe. Zajdu občas třeba na kafe i v chladnějším počasí. Když se můžu posadit ven, je to něco jiného," míní dvacetiletá Karolína Houšková z Pelhřimova.

Počasí a zdražování

Podniky na Vysočině však zatím mají z průběhu letošní sezony a potažmo ze svých tržeb rozporuplné pocity. I když moc nepršelo, lidé se venku příliš neohřáli. Restauratérům ale na druhou stranu přála přívětivá jarní vlna a také řada květnových dnů, které pokořily hned několik teplotních rekordů. „Je to o dost slabší než loni. Tržby jsou minimálně o třetinu nižší," poznamenal Luboš Novák z třebíčské Restaurace U Hroznu. V době, kdy zařízení navštívili reportéři Deníku (ve středu o půl třetí odpoledne) seděli na zahrádce před zmíněnou restaurací pouze dva hosté. „Vidíte. A už zase prší, návštěvníci nepřijdou," s politováním konstatoval Novák.

Podle něj však má na nízkou návštěvnost zahrádek vliv nejen počasí, ale také skutečnost, že lidé nemají finance. Situaci zatím nevidí nijak příznivě. „Všechno kolem se zdražuje a nakonec i nájem za zahrádky je teď vyšší. Dříve chtěli dvě koruny za metr čtvereční na den, teď už chtějí koruny tři," přiblížil Novák.

Právě kvůli počasí sleduje každý den weby o počasí provozní vedoucí Zahradní restaurace U Hradeb v Třebíči Vilém Jahoda. „Každý stupeň a každý mrak se v návštěvnosti u nás odráží. Jsme absolutně závislí na počasí, všechno máme venku," tvrdil. Těšil se, že předpověď na extrémně teplé léto vyjde. Podle něj si ale na nezájem návštěvníků stěžovat nemůže. „Máme tu klidné zákoutí v zeleni uprostřed města, a proto nás zákazníci vyhledávají," podotkl Jahoda.

Euro vliv nemá

Zahrádku má otevřenou také hospoda Steak House Jack v Jihlavě. Letos prý ještě nebyla příležitost ji plně využít. „Zatím je to slabota, doufám, že bude lepší počasí," řekl provozovatel jihlavského Steak Housu Jack Robert Prchal. V tržbách se mu prý nepromítlo ani fotbalové Euro. Ze začátku měl strach, že kvůli tomu, že v hospodě fotbal nepromítá, mu tržby klesnou, ale nestalo se tak. „Zřejmě je spousta lidí, kteří fotbal nemusejí, a tak si radši zajdou posedět do hospůdky, kde je zrovna od fotbalu klid," doplnil Prchal.

Zato největší zahrádka v krajském městě v Pivovarské restauraci už letos zažila pořádný nápor. „Pár dní už bylo hezky, to jsme měli zahrádku opravdu plnou," řekl číšník Pivovarské restaurace Vladimír Křížek. Ten musí v horké letní dny spolu s kolegy obsloužit venkovní sezení, na kterém si pivo vychutnává třeba i 200 lidí. Zahrádka v pivovarské čeká plno i tento víkend, v sobotu se totiž koná Den Ježka. Tradičně se letos uskuteční také Kulturní léto v Pivovarské restauraci.

Udrží lidi ve městě

Ve Žďáře nad Sázavou se mohou zákazníci posadit na zahrádce například u hospody Number Two nedaleko centra města. Podle jejího majitele Tomáše Vokřínka je taková terasa samozřejmým letním doplňkem restauračního zařízení a zároveň možností, jak udržet lidi za horkého počasí ve městě. „Když je hezky, lidé sedí v zahrádce, když je zima, přesunou se zase dovnitř. Finančně jsme na tom podobně," vyjádřil se podnikatel.

Hned tři venkovní posezení nabízí hostům pelhřimovský Hotel Slávie. Ten disponuje velkou zahradní terasou u hotelového parkoviště i zahrádkou na náměstí. „Ještě máme menší terásku v prvním patře u pizzerie. Ta je oblíbená hlavně pro krásný výhled na město," sdělila ředitelka hotelu Monika Suchánková s tím, že stranou zájmu návštěvníků nezůstávají ani další dvě již zmiňovaná venkovní posezení. „Na velké terase pořádáme grilování, které si návštěvníci velmi oblíbili," dodala.

I tolik oblíbené zahrádky však v budoucnu zřejmě čekají změny. V některých evropských zemích se už nyní množí iniciativy, které si přejí, aby se i venkovní posezení stala především kvůli dětem ryze nekuřáckým prostorem. Je pravděpodobně jen otázkou času, kdy se podobné záměry budou šířit i našimi končinami.

Autor: Redakce

16.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Hanáci vyhráli také odvetu v Jihlavě

Ilustrační foto

Vražda mezi cizinci: Došlo k ní na ubytovně v Humpolci

Požár zastavil výrobu v Kronospanu. Firma tvrdí, že šlo o zkrat

Jihlava – Více než deset milionů korun. Taková je bilance sobotního rozsáhlého požáru v jihlavské společnosti Kronospan v ulici Na Hranici v Jihlavě-Bedřichově. Hořela hala, ve které se zpracovávají OSB desky, dokonce musel být vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Oheň proto na několik dní odstavil výrobu ve firmě.

Děti si ve žďárském parku hrají v balících slámy

Žďár nad Sázavou - Na šest desítek balíků ze slámy tvoří bludiště na okraji žďárského parku Farská humna. Dočasnou venkovní hernu pro děti tam vybudoval žďárský výtvarník Michal Olšiak.

Sáblíková bude pokračovat i po Pchjongčchangu

Žďár nad Sázavou – Odchod do sportovního důchodu? Ale kdeže. Láska ke sportu zvítězila. Martina Sáblíková přehodnotila své plány po olympijských hrách v Pchjongčchangu a hodlá se na dlouhém oválu se svými konkurentkami potkávat i nadále. Její fanoušci tak mohou mít radost.

Začíná vojenské cvičení. Piloti budou létat od rána do noci

Náměšť nad Oslavou - Mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike začíná. Uskuteční se od středy 23. srpna do úterý 12. září na základně vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou a na dalších místech v zemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení