Rybáři z místní organizace v Náměšti nad Oslavou například přišli o část obsádky v rybníku Čikovec u Okarce. Tamním rybám se stalo osudným srpnové horko. „Úhyn zapříčinil kyslíkový deficit během jedné noci. Jinak jsme ale letošní rok přežili všichni i naše ryby ve zdraví, takže si nijak zvlášť nestěžujeme," řekl předseda Místní organizace Moravského rybářského svazu v Náměšti nad Oslavou Jan Zedník.

Také profesionální rybáři měli během léta starosti navíc. Ti z Rybářství Kolář, které před časem převzalo majetek Rybářství Velké Meziříčí, museli vodu v rybnících během léta několikrát uměle okysličovat a částečně omezili krmení. „Zkrátka jsme byli nuceni rybám pomoci. Ty sice nepřibíraly, jak bychom chtěli, ale přežily, což je hlavní, a jsou stoprocentně kvalitní," podotkl obchodní ředitel Rybářství Kolář Jaroslav Šimáček.

Loňské ceny

Ceny by podle něj měly zůstat podobné těm loňským. Platit to nejspíš bude také u prodejce Františka Zimoly z Petrovic, který před posledními Vánocemi nabízel kilo kapra za 85 korun. „Tam, kde byla voda, tak budou i ryby. V nějakých neprůtočných rybnících sice problém být mohl, ryb by ale i letos mělo být na svátky dost," odhadoval Zimola.

Stabilní podle něj zůstanou i ceny dalších druhů ryb. Kilogram amura bude prodávat za 95 korun, u pstruha by se cena měla pohybovat kolem 150 korun za kilo.

Rybáři mají před sebou poslední výlovy. U Náměště zbývají vypustit rybníky Sen u Okarce a Štěpánek nedaleko Pozďatína. „My ryby neprodáváme, chováme jen pro další zarybnění a sportovní vyžití našich členů. Můj soukromý odhad ale je, že by se nic zásadního s cenami dít nemělo," zamýšlel se předseda náměšťských rybářů Jan Zedník.

Také Místní organizace Moravského rybářského svazu v Třebíči má už většinu výlovů za sebou. Podle zveřejněného kalendáře má ryby už pouze v rybníku u Přeckova.

Deficit kyslíku v rybnících

„Letošní ryba je lehčí, deficit kyslíku z horkého léta je znát. Na větší vodní plochy to ale zas až takový vliv nemělo a ryby jsou zdravé, což je hlavní," poznamenal místopředseda třebíčských rybářů Antonín Jičínský. „Rozdíl je rybník od rybníku. Třeba výlov Pastvištního se vydařil," dodal.

Jako průměrnou hodnotí letošní sezonu také rybáři z Místní organizace MRS v Hrotovicích. „Počasí a nedostatek srážek se negativně podepsaly na množství ryb, zaznamenali jsme větší úhyny než v předešlých letech. Vynahradily to ale přírůstky. Těm rybám, co přežily, se dařilo," řekl předseda spolku Karel Vítámvás.

Hrotovičtí rybáři už mají za sebou všechny čtyři své plánované výlovy. I letos tak úspěšně obhospodařili dva rybníky na potoku Mocla, jeden na potoku Milačka a Račický rybník.

Cesta kapra na sváteční stůl trvá tři až čtyři roky a po výlovu má ještě jednu zastávku, na sádkách. Tam se ryba pročistí, včetně žaber a trávicího traktu.

Podle rybářů je nejlepší si vánočního kapra přinést domů nejdříve dva dny před Štědrým dnem.