Zastupitelé odmítli koupit firemní pozemky za 56 milionů korun, ke všemu je navíc zablokovali změnou územního plánu.

Zástupci firmy teď prostřednictvím advokátní kanceláře vyzvali starostu města k poslednímu jednání před řešením sporu právní cestou. Jako řešení firma navrhuje dvě cesty: „Město buď pozemky odkoupí - s tím, že jsme ještě ochotni diskutovat o ceně - nebo město zařídí zpětnou změnu územního plánu na stav před zářím 2008, to znamená naše pozemky de facto odblokuje,“ řekl zástupce firmy Uniplet Třebíč a.s. Josef Valenta.

Třebíčská radnice se jednání s firmou nebrání. Nic konkrétního ale starosta Ivo Uher zatím sdělit nechce. „Potřebujeme nejdříve právní a věcnou analýzu. Je potřeba vědět, do jaké míry je ta věc žalovatelná,“ podotkl Uher.

Jednání by se podle něj měli zúčastnit zástupci všech politických stran, aby později v místním zastupitelstvu nevznikly dohady a třenice.

Ty totiž provází celou nezdařenou transakci od počátku. Za město s firmou Uniplet vyjednával místostarosta Jan Karas. Pověřila ho tím městská rada, ani její členové ale nebyli v názoru na drahý obchod jednotní. Zastupitelé poté neuvěřili, že je nákup pozemků za desítky milionů korun pro plánovanou výstavbu silničního obchvatu nezbytně nutný. Předtím ale odsouhlasili změnu územního plánu, která s obchvatem v dané trase počítá.

Změna územního plánu nyní znemožňuje majitelům pozemků jakékoli stavební úpravy nemovitostí a jejich majetek prakticky znehodnocuje. Právě tím se cítí zástupci firmy Uniplet Třebíč a.s. poškozeni. Proti změně územního plánu v úředním řízení nic nenamítali, protože po jednání s místostarostou Karasem uvěřili, že jejich pozemky město skutečně na stavbu obchvatu vykoupí.

Do případného soudního sporu by mohly vnést jasno oficiální zápisy z jednání, které se v takových případech běžně pořizují. Z jednání mezi Unipletem a městem Třebíčí ale žádné oficiální záznamy neexistují.