„Naše místa v současné průmyslové zóně v Hrotovické ulici jsou plně obsazena a vedeme jednání s několika dalšími investory, kteří mají zájem v Třebíči stavět a zvýšit počet pracovních míst. Proto jsme začali usilovně jednat o vytvoření nové průmyslové zóny," sdělil místostarosta Pavel Pacal.

Ve hře byly dvě varianty. Po pravé a po levé straně silnice na Pocoucov ve směru na Velké Meziříčí. Vedení města nejprve stálo o vybudování nové zóny pro investory na levé straně za areálem Spartaku. A to i proto, že tam má svůj pozemek.

„Máme již žádosti dvou investorů o tuto plochu. Chtějí tam vybudovat své provozovny. Předpokládám, že již v roce 2016 by tam mohly stát. Jedním ze zájemců je firma vyvíjející software a druhý zájemce se zabývá autoskly," informoval Pacal.

Přes 8 hektarů

Majetkové vztahy za Spartakem však byly příliš komplikované, a nepodařilo se najít shodu s vlastníky pozemků tak, aby město získalo ucelenou plochu. „Byly tam tři věci, na kterých jsme se neshodli. U některých byl rozdílný názor na výši ceny, někteří měli zájem o konkrétní směnu pozemků, kterou jsme nemohli uskutečnit, a další jen nechtěli prodat," vysvětlil místostarosta.

Najít shodu a dostatečně velký pozemek se naopak podařilo na druhé straně silnice. „Jednáme o nákupu 8,3 hektaru půdy, po pravé straně za pekárnou a teplárnou. S vlastníky pozemků jsme po korektních jednáních dospěli ke shodě," dodal Pacal.

Aby vedení radnice získalo pro město ucelenou plochu, muselo se také dohodnout s firmou TTS, která původně svůj pozemek prodávat nechtěla. „Nicméně jsme se dohodli, že nám pozemek prodá za částku jako všichni ostatní a my jim v budoucnu stejnou výměru z té průmyslové zóny za stejných podmínek odprodáme zpátky. Půjde o nezasíťovaný pozemek blíže jejich provozovny," vysvětlil Pacal.

Pozemky město odkoupí od šesti vlastníků, se kterými se dohodlo na částce 400 korun za metr čtvereční. Celková částka za pozemky pak činí necelých 27 a půl milionu korun. Na to má vedení radnice již připravené peníze v návrhu rozpočtu na příští rok.

Státní podpora

Další nutnou investicí bude zasíťování pozemku. Na to by vedení města rádo získalo podporu od státu. Velmi intenzívně jednáme s agenturou Czechinvest o podpoře tohoto záměru a o možnosti financování zasíťování průmyslové zóny prostřednictvím programu na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Momentálně již zadáváme vypracování studie na technickou infrastrukturu budoucí zóny," popsal Pacal.

Pokud vše půjde podle plánu a zastupitelstvo příští týden nákup pozemků schválí, v příštím roce by měla být hotová projektová dokumentace a v roce 2017 už by město mohlo nabízet pozemky v nové průmyslové zóně.

S hledáním nových pozemků pro průmyslovou zónu začali radní poté, co se v loňském roce podařilo přilákat do Třebíče firmu Jobb Automotive, která by v Hrotovické ulici měla do roku 2018 vytvořit dvě stě pracovních míst. Firmě loni prodali poslední velký pozemek v této zóně.