Dnes firma staví stavby charakteru pozemního stavitelství, od průmyslových a zemědělských hal přes bytovou výstavbu až po stavby občanské vybavenosti.


V nové hale v třebíčské průmyslové zóně vyrábí vlastní ocelové konstrukce pro halové i jiné stavby. „V současné době se zaměřujeme přednostně na trh zemědělských staveb, jak novostaveb, tak rekonstrukcí. Naši zákazníci se rekrutují z celé České republiky i Slovenska, s řadou z nich jsme přátelé více než deset roků,“ vysvětluje ředitel Netík.


V loňském roce jeho firma zrealizovala na tři desítky staveb. Mezi nimi zaujímá významnou pozici rekonstrukce budovy Muzea Vysočiny Třebíč na Kosmákově ulici pro kraj Vysočina a výstavba farmy pro chov drůbeže v Trboušanech pro tradičního partnera, Sušárnu Pohořelice.


Za zmínku stojí i dokončení inženýrských sítí v lokalitě Nehradov v Třebíči se zahájením následného prodeje rodinných domů a pozemků.


I při současném útlumu hospodářství, provázeným poměrně masivním útlumem objemu stavebních zakázek, se firmě daří. Jak se s touto situací S.O.K. vypořádává?


„Myslím, že v letošním roce v tomto směru bude hůře než loni, firmy musí počítat s poklesem objemu výroby. Proti tomu lze manévrovat pouze úsporou fixních nákladů firmy a detailním a důsledným řízením nákladů staveb, zákazníci nám více peněz nedají,“ tvrdí Netík.


Firma S.O.K. podle slov ředitele dosahovala v posledních letech obratu přes 400 mil. Kč. „V roce 2010 počítáme z výše uvedených důvodů s poklesem obratu o zhruba deset procent. Výhodou krize je zlepšení dostupnosti kvalifikovaných pracovníků na pracovním trhu a zvýšení vstřícnosti dodavatelů materiálů a řemesel,“ konstatuje Netík.

EVA BÁRTÍKOVÁ