Ministerstvo školství dostalo na platy o 465 milionů korun více. Ty rozděluje podle let odučené praxe i podle platových tříd. Systém sice provázejí výhrady, každopádně na Třebíčsko peníze nyní přicházejí. „V listopadu bylo přidáno jak pedagogickým, tak nepedagogickým pracovníků. Teď je leden a kdyby byly komplikace, ředitelé by se určitě ozvali," věří Jana Fialová, krajská radní pro oblast školství, mládeže a sportu. „Zatím žádné stížnosti nemáme, takže předpokládám, že je vše v pořádku," dodala.

Její slova potvrzuje ředitelka Gymnázia Třebíč Alice Burešová. „U nás je to bez problémů, peníze chodí. Pouze ta tři a půl procenta nepřišla najednou, ale po částech," řekla Burešová. Slíbené finanční prostředky dorazily i na Základní školu T. G. Masaryka v Třebíči. „Peníze za listopad a prosinec přišly. Jestli ale přijdou i na rok 2015, na to v tuto chvíli kvalifikovaně odpovědět nemůžu. Nyní totiž ještě neznáme rozpočet," podotkl ředitel Martin Hlávka.

Ředitel nicméně doufá, že se učitelům nedávno přidané peníze neseberou. „Pevně věřím, že trend, kdy se nám někde přidá a o pár měsíců později zase jinde ubere, je za námi. Už jsem zažil, že po jednom takovém ubrání měli učitelé nakonec méně než před původním přidání. Já jsem ale optimista a věřím, že zvýšených platů se učitelé dočkají i letos," dodal Hlávka.

Podobně vidí situaci i další ředitel základní školy, té z Budišova. Milan Procházka konstatuje, že na jeho školu dosud peníze chodily a i on se obává věcí příštích. Situaci mu navíc komplikuje malý počet žáků. „Je to jednoduché, když nám budou děti ubývat, přijde méně peněz. Už takhle mi přitom nezbývá téměř nic na odměny a další pohyblivé složky. Motivace učitelů dělat něco navíc pak není příliš velká," posteskl si.

Při určování, kterým učitelům o kolik zvýšit plat, chtělo Ministerstvo školství zohlednit praxi jednotlivých pedagogů. Na více peněz si mají přijít ti služebně starší. Ministerstvo navíc přislíbilo zvyšování platů i v budoucnu.

Rozpočet na letošní rok mají školy znát v půlce března.