Jde o projekt, který běží v řadě měst u nás i ve světě. Inspiraci předkladatel hledal především v Brně a Žďáru nad Sázavou. „Město nejprve nastaví pravidla a určí předem část rozpočtu, kterou je ochotné dát na jednotlivé projekty. Bývá to padesát až sto padesát korun na obyvatele. V případě Třebíče by se jednalo o 1,8 až 5,5 milionu korun," vypočetl Barák.

Následně obyvatelé města chodí se svými konkrétními návrhy, které posoudí odborníci, probírají se na veřejných setkáních a nakonec se o nich hlasuje. „Pokud daný projekt vyhraje, jsou projekty skutečně zrealizovány," doplnil Barák.

V Brně má projekt participativního rozpočtu název Dáme na vás a již od začátku letošního roku vedení města shromažďuje nápady. „Zatím jich přišlo kolem stovky, ale zveřejněné jsou jen ty odpovídající pravidlům. Je jich asi šedesát, ale stále přibývají," vyčíslila koordinátorka projektu Petra Klašková.

Než obyvatelé Brna rozhodnou, za které projekty utratí město v roce 2018 připravených dvacet milionů korun, návrhy posoudí odborníci. Zájemci mohou hlasovat v listopadu.

Nápady lidí se neomezují jen na stavby hřišť nebo stezek. Autoři navrhli například umístění veřejných xylofonů do parku v Björnsonově sadě či molo na vypouštění svíček na Svratce.

Třebíč se však mezi města s participativním rozpočtem zatím nepřipojí. Rozhodli o tom zastupitelé na svém posledním zasedání. „Není to proto, že bych odmítal participativní rozpočet. Naopak si myslím, že to je rozumný nástroj," vysvětlil starosta Třebíče Pavel Janata (KDU-ČSL).

Podle něj má vedení města dost podnětů od občanů díky fóru Zdravého města i besedám, které se v jednotlivých částech Třebíče konaly na přelomu února a března. Město zároveň chystá podobný projekt se spolkem Třebíč Aktivní.

„Nejdůležitějším důvodem je projekt spolku Třebíč Aktivní s názvem Městské zásahy, ke kterému dalo vedení města souhlas. Jde o aktivitu, která se v zásadě podobá participativnímu rozpočtu. Také jde o sbírání podnětů od občanů, ke kterým architekti připojí odborný pohled. A opět se tady garantuje, že se radnice ke všem podnětům vyjádří," doplnil Janata.

Podle Jaromíra Baráka je však u participativního rozpočtu rozdíl v tom, že se úspěšné projekty skutečně zrealizují. „Je nutné, aby lidi viděli, že, když si projekt prosadí, tak bude," tvrdil Barák.

Podle starosty však také projekty z městských zásahů mají na realizaci šanci. „I výstupy z městských zásahů by měly směřovat k realizaci. Proč bychom to jinak dělali. Jaký smysl by mělo ukazovat, jaké by to mohlo být, kdyby se chtělo? Jsme připraveni výstupy, které půjde realizovat, uvést do života," řekl Janata s tím, že v rozpočtu pro rok 2018 by mohli být vyčleněny finanční prostředky na tyto projekty.

Městské zásahy

Projekt spolku Třebíč Aktivní má za cíl rozproudit debatu o podobě města. A to sběrem podnětů přímo od občanů prostřednictvím webu nebo boxu na radnici. „Podněty shromáždíme, vytřídíme a následně je nabídneme ke zpracování architektům. Ke každému podnětu zajistíme zpětnou vazbu z radnice. Zajímají nás všechny podněty týkající se veřejného prostoru. Lze upozornit na něco malého i většího," sdělila Lenka Pavlasová ze spolku Třebíč Aktivní.

Harmonogram

19. dubna - Spuštění webu a sběru podnětů od lidí. A informace o projektu v Třebíčském zpravodaji.

Květen - workshop se studenty, jehož výsledkem bude mobiliář přímo šitý na míru Třebíči.

Konec - srpna zahájení hlasování o jednotlivých projektech.

Září/říjen - Veřejná prezentace výsledků.