Těch v třebíčském okrese hned v prvním týdnu nového roku přibylo do evidence úřadu práce přes čtyři sta čtyřicet.

Volná pracovní místa na Třebíčsku se stále častěji objevují u České pošty. „Nepropouštíme ani počet lidí nenavyšujeme. Jelikož je velká fluktuace, průběžně nové lidi za odcházející zaměstnance nabíráme, protože doručování pošty zajistit prostě musíme," zmínila manažerka České pošty v obvodě Třebíč Milada Kamlarová.

Zaměstnance bude letos přibírat novoveská firma MANN+HUMMEL Service, která chce do roku 2018 navýšit počet 150 pracovníků na 260 zaměstnanců. Půjde převážně o designéry, zkušební inženýry a techniky.

Hledají odborníky znalé jazyků

Optimistický je dlouhodobý výhled v okříšském závodu Fraenkische CZ. Podle jeho jednatele Jiřího Novotného, by v průběhu roku mělo dojít k navýšení počtu pracovníků o desítky. „Jednalo by se především o dělnické pozice, ale už nyní hledáme pracovníky se strojním vzděláním, u nichž stačí střední škola bez praxe. Podmínkou je ale komunikativní znalost angličtiny nebo němčiny," shrnul Jiří Novotný s tím, že jejich firma v průběhu roku bude pracovat na dalších nových projektech.

Jazykové vybavení bude potřeba i pro nové pozice ve společnosti TEDOM. Potvrdil to generální ředitel společnosti Josef Jeleček: „Propouštět v naší firmě v Třebíči neplánujeme. Naopak nové zaměstnance hodláme nabírat. Půjde o desítku lidí, maximálně dvacítku. Expandujeme do světa a budeme potřebovat jazykově zdatné zaměstnance. Především na pozice manažerské, obchodní a servisní." I společnost ADW hledá schopné pracovníky. „Stabilně nabíráme nové zaměstnance v oblasti obchodu a momentálně kontrolingu. Není jednoduché tyto pozice obsadit kvalitními lidmi," podotkl předseda představenstva ADW Aleš Vala. I místopředseda představenstva společnosti ENVINET Martin Pazúr uvedl, že jejich firma se potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, potřebuje jich desítky.

Špatná situace však přetrvává ve stavebnictví, firma S.O.K. se ale letos propouštět nechystá.

„Už loni jsme pár lidí přibírali. V současnosti máme na 195 zaměstnanců. Před Vánocemi jsme vydali inzerát s tím, že přijmeme zámečníky. Ve druhé polovině ledna k nám tak přibude pět zámečníků. Zda přijmeme další pracovníky je zatím předčasná otázka, protože vše se vytříbí až s příchodem jara," mínil ředitel společnosti S. O. K. Josef Netík.

Také na Jemnicku se blýská na lepší časy. Podle tamního místostarosty Petra Novotného uvažuje firma Egston, která má v Jemnici závod, že by mohla časem přibírat zaměstnance, pokud se rozhodne přesunout část výroby do České republiky.

Ne všude ale ekonomická situace umožní nabírání nových zaměstnanců. S nepříznivými vnějšími vlivy se potýká například Nemocnice Třebíč. Jak vidí letošní rok, nastínil ředitel Leoš Dostál: „Počty zaměstnanců v naší nemocnici se zvyšovat nebudou. Musíme dále zvýšit produktivitu práce, takže půjde nejspíše o pokles." O propouštění podle něj ale nejspíše nepůjde, nemocnice prý bude volit cestu přirozených odchodů.

Kontaktní pracoviště třebíčského Úřadu práce nabízí v současnosti podle slov svého mluvčího Miloše Zaufa na 207 volných pracovních míst. „Často se objevují nabídky na pozice obchodní referent, obchodní zástupce, administrativní pracovník asistent, účetní, projektový manažer. Dále je zájem o profese strojník, svářeč, zámečník, montér, ale také o šičky a švadleny," poznamenal Zauf.