V celém Česku se průmyslovým výrobcům ve stejném období zvýšily tržby za vlastní výrobky a služby o devět desetin procenta. Vyplývá to z údajů, které poskytla jihlavská správa Českého statistického úřadu.

Statistici pravidelně sledují tržby průmyslových podniků se 100 a více zaměstnanci, jichž je na Vysočině 139. Od letošního ledna do konce září zaměstnávaly zhruba 49.600 lidí, v porovnání se stejným loňským obdobím jejich počet stoupl o 3,5 procenta.

Průmyslové firmy na Vysočině svým zaměstnancům letos vyplácely v průměru 27.635 korun hrubého měsíčně. Mzdy meziročně zvýšily o 4,8 procenta, což byl v ČR rovněž nadprůměrný procentuální růst.

Měsíční platy průmyslových firem v celé republice od ledna do konce září stouply o 3,9 procenta na 29.418 Kč hrubého. Nejvíc peněz, v průměru přes 35.000 Kč hrubého měsíčně, dostávali pracovníci v Praze a ve Středočeském kraji. Lépe než na Vysočině byli placeni zaměstnanci průmyslových závodů také v Plzeňském kraji, Ústeckém kraji, Libereckém kraji a v Moravskoslezském kraji.