Zpomalily hlavně developerské stavby bytových domů; počet dokončených rodinných domů na území kraje se v meziročním porovnání letos snížil jen o několik desítek.

Podle údajů, které zveřejnila jihlavská správa Českého statistického úřadu, však nastalo mírné oživení u nově zahajovaných staveb pro bydlení.

Od ledna do konce září byly v kraji rozestavěny domy s 989 byty, meziročně o 3,3 procenta více. Hlavním dílem k tomu přispěly rodinné domy. V nově rozestavěných bytovkách vznikne jen 81 bytů.

Největší zlepšení nastalo na Žďársku, kde se počet nově zahájených staveb pro bydlení proti loňsku zvýšil o víc než polovinu. Z pěti okresů Vysočiny jsou v tomto roce nižší počty novostaveb jen na Pelhřimovsku a na Třebíčsku.

Drahé parcely

Nově předaných bytů bylo v letošních prvních devíti měsících méně na celém území Vysočiny. Největší propad nastal v krajské Jihlavě, a to o víc než polovinu na 199 bytů. Zhruba poloviční počet bytů ve srovnání se stejným obdobím minulého roku předali stavbaři i na Pelhřimovsku. Přibližně tři čtvrtiny nově dokončených bytů vznikly v rodinných domech. V bytových domech bylo předáno jen 73 bytů, zatímco loni na konci září jich bylo 355.

V krajské Jihlavě je podle nedávných informací tamní radnice velký nedostatek parcel pro individuální výstavbu, zatímco bytů je teď spíš nadbytek. U nabízených parcel se ceny za metr čtvereční dostávají i k 2 000 korunám, což je na město této velikosti příliš mnoho, řekl koncem září novinářům náměstek jihlavského primátora Petr Pospíchal (ČSSD). Radnice chce stavebníkům pomoci vyhledáním vhodných lokalit pro bydlení v novém územním plánu.