Na začátku léta jich bylo zaměstnáno 563, což byl mezi kraji čtvrtý nejnižší počet. O rok dřív mělo podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí platné pracovní povolení na celé Vysočině 818 cizinců. Pracovních povolení meziročně ubylo v celém Česku.

„Je to dáno i tím, že se úřady práce chovají podle legislativy a snaží se uvolněná místa obsadit nejdříve pracovníky ze zemí EU,“ sdělil mluvčí generálního ředitelství Úřadu práce Jiří Reichl.

Počet pracujících občanů ze zemí Evropské unie, kteří pracovní povolení nepotřebují, se v posledním roce na Vysočině mírně zvýšil. Letos v červnu jich bylo 2515, v meziročním porovnání o 254 víc. V červnu 2008, kdy se firem teprve začínala dotýkat hospodářská krize, bylo na Vysočině přes 4800 zahraničních dělníků s pracovním povolením. Vypomáhali například ve strojírenství, textilní výrobě, stavebnictví a v zemědělství.

Kvůli úbytku zakázek pak ale nezaměstnanost rychle stoupala. Teď se už situace zlepšuje, pracovních nabídek ale pořád není mnoho. Největší boj o pracovní příležitosti je na hospodářsky slabém Třebíčsku, kde na jedno volné místo připadá skoro 33 nezaměstnaných. V tomto regionu bylo také vydáno nejméně pracovních povolení. V červnu tam mohlo díky nim pracovat jen 14 zahraničních dělníků. Nejvíc povolení získali cizinci na Jihlavsku, v červnu jich tam bylo zaměstnáno 245.