VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pokračují v tradici s vůní chleba

Opatov - V městysu Opatov o pekaře nouze nikdy nebyla. Ještě před válkou jich tu působilo hned několik. Po sametové revoluci v tradici pekařského řemesla pokračovali dva - Miroslav Paulas a Radim Ježek.

20.4.2010
SDÍLEJ:

Miroslav Paulas sortiment rozšiřuje, chleba považuje za stěžejní.Foto: DENÍK/ Eva Bártíková

Pekař Miroslav Paulas začínal v roce 1991 společně s maminkou, strýcem a bratránkem. Navázali na tradice Paulasova dědečka, jenž byl vyhlášeným místním pekařem, než byla jeho firma znárodněna. Dnešní tým Paulasova pekařství tvoří desítka zaměstnanců. Další opatovskou pekařskou firmou je rodinná pekárna Radima Ježka. „Můj otec byl vyučený pekař a v jednadevadesátém roce jsem tu s ním začínal. Vlastně jsem se u něj vyučil,“ popsal. Poté, co jeho otec zemřel, mu kromě manželky Lenky vypomáhá další pracovní síla. Denně upečou stovku bochníků chleba a až 1200 rohlíků a věnečků z rohlíkového těsta.


Proti tomu u Paulasů je objem výroby o hodně větší. „Upečeme za den tak patnáct set chlebů. Chleba je pořád náš stěžejní výrobek. Používáme tradiční metody z kvasu, což je náročnější na výrobu. Kvas se musí neustále denně přidělávat podle potřeby,“ líčil Miroslav Paulas. „Vyrábíme tak třicet druhů pečiva - velký a malý chleba, tmavé chlebové kostky, veky, celozrnné pečivo, vánočky, makovky,“ vyjmenoval namátkou. Nejžhavější Pulasovou novinkou jsou koláče plněné uvnitř tvarohem a navrchu zdobené povidlím a drobenkou. „Pečeme je už přes měsíc. Ale neděláme je často, nemáme na to prostor,“ zmínil.


Pekařina je řehole


Nakynuté chlebové těsto se vyklopí z pedigových ošatek na pekařskou lopatu s níž se „sází“ do rozpálené pece. Tam se peče půl hodiny nejprve při větší teplotě, pak se vyndává a potírá vodou a opět rychle „sází,“ dopéci na další půlhodinku do prostor pece s menší teplotou. Pekaři tak mají pěkný tělocvik. U Paulasů chodí pekaři do práce večer na sedmou a střídají se s druhou směnou ve tři hodiny ráno. „Za den projde našim pekařům kolem 1500 kg těsta,“ řekl Paulas. Že je pekařina tvrdá řehole, potvrzuje i pekař Ježek: „V jedenáct večer už mícháme finální chlebové těsto a o půlnoci začínáme válet a děláme až do šesti do rána. Pak se jdeme chvilku vyspat. V jednu odpoledne jdeme zamíchat první kvas, ve čtyři druhý kvas a v osm třetí kvas a tak to jde pořád dokola.“


Krize dolehla i na pekaře


Od loňského podzimu si řada pekařů naříkala na snížený odbyt. Stejného názoru jsou opatovští pekaři. „Výroba šla už loni na podzim trošku dolů. Je to znát. Lidi kupují trošku míň. Zkusíme jim časem nabídnout ještě přece jen něco dalšího, nějaké celozrnné pečivo. Druhů pečiva je dnes všude v obchodech hodně, kamkoliv se podíváte a konkurence je veliká. Velkopekárny vás smetou, kdykoliv se jim zachce. Dají nízkou cenu a je to,“ uvažoval Radim Ježek. „Menší odbyt si vysvětluji i tím, že lidé teď už víc zvažují, kolik pečiva koupit, aby jej zbytečně nevyhazovali,“ zamyslel se Miroslav Paulas.


Na slevy v obchodních řetězcích reagoval: „Náklady na pečivo jsou rozhodně větší, než za jaké jej mnohdy v supermarketech prodávají. Tomu se nedá konkurovat a dovolit si to může jen ten obchod, který o to pak zvýší ceny u jiných výrobků. Bohužel s takovou deformací cen nemůžeme nic dělat.“ Kromě rostoucích nákladů na energie dnes oba pekaře tíží i starosti s modernizací, chleba pečou v původních pecích, s nimiž začínali. U Paulasů mají i speciální pec na jemné pečivo.


Na tradiční výrobu nedají dopustit


Není chleba jako chleba, potvrdí každý, kdo ochutnal chléb pečený tradiční metodou z kvasu. „Kdo je zvyklý na klasický kvasový chleba, jenž je tužší než z kvasových přípravků, tak si ten druhý chleba asi jen těžko oblíbí. Tu chuť kvasovými přípravky nikdy nelze docílit,“ namítal Paulas. Téhož mínění je i pekař Ježek: „Pytlíky sušeného kvasu vám chlebové těsto, jak já říkám, „nablázní“, stejně jako prášek do pečiva. Žádné pracné vedení kvasu. Jenže je to samá chemie a už druhý den se vám ten chleba drolí. Střídka odpadá od kůrky. S tím bych se už nikde tady neuchytil.“ Podle něj je v pečení chleba důležitý i poměr pšeničné a žitné mouky. „Když se dá víc pšeničné mouky, tak se chleba víc drolí, když je více žitný, vydrží déle a je vláčnější.“


Do pekařiny se hrne málokdo


Oba opatovští pekaři se vzájemně znají a tvrdí, že si nekonkurují. Konkurence odjinud je podle nich daleko větší, než bývala kdysi. „Pekařů dříve tolik nebývalo. Dnes už dováží i do vesnic pekaři z různých koutů. Je to složitější a musíme se snažit,“ tvrdil Paulas. Jeho dcera je zatím v základní škole, ve firmě pracuje synovec, vyučený pekař. „Zatím nevím, kdo firmu povede dál,“ dumal. Obdobnými myšlenkami se netají pekař Ježek: „Syn pekařinu dělat nechce, když tu otročinu vidí už od dětství. Zatím nevím, jak to tu bude do budoucna.“

Autor: Eva Bártíková

20.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Cvičení Ample Strike.

Nad Vysočinou se budou brzy cvičit vojáci

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

Stromy padaly na silnice, auta i karavan

OBRAZEM: Slavnosti tří kápí v Třebíči začaly

Třebíč - Slavnosti tří kápí začaly. Úderem šestnácté hodiny se začali na Podzámeckou nivu scházet první návštěvníci. Sledují vystoupení šermířských skupin a drezůru koní. Na místě je také nepřeberně stánků s občerstvením a suvenýry. Večer jsou na programu koncerty.

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Vysočina – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

Mladíci na úvod rozstříleli Pelhřimov

Třebíč – Napůl úspěšní byli divizní dorostenci HFK Třebíč v derby Vysočiny proti Pelhřimovu. Starší fotbalisté v úvodním utkání nového soutěžního ročníku krajskému rivalovi nakonec podlehli. Mladší dorostenci si naopak otevřeli střelnici a soupeře vyprovodili dvanácti góly.

AKTUALIZOVÁNO

Na trati ze Znojma do Moravských Budějovic se srazilo auto s vlakem

Znojemsko, Třebíčsko – Smrtí dvou lidí a velmi vážným zraněním dítěte skončila v pátek odpoledne srážka osobního auta a vlaku na přejezdu u Žerůtek. „Minutu před třetí hodinou odpoledne se u stanice Olbramkostel střetl osobní vlak jedoucí z Okříšek do Znojma s osobním autem. Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor. Podle prvotních informací zahynuli dva lidé, “ sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení