Měnit či neměnit dodavatele plynu nyní řeší pan Jiří z Jaroměřic: „Bydlím v rodinném domě, mým dodavatelem je RWE. Nabízí mi neměnnou cenu plynu po dobu dvou let a na modelovém příkladu ilustruje úsporu 14 500 korun v případě nárůstu cen obdobném jako v období uplynulých dvou let. Mám se rozhodnout do konce listopadu.”

Pro Jiřího je důležitá cena plynu a jestli musí něco udělat proto, pokud bude chtít změnit dodavatele. „Copak já vím, jaký bude vývoj ceny plynu v dalších dvou letech? Zajímá mě taky, co nabízí konkurence, ale je to strašně nepřehledné lovit v jejich cenících,” říká.

Určitým vodítkem mohou být internetové kalkulačky. Je jich několik, navíc jsou doplněny rozsáhlou diskuzí lidí se stejným problémem. Nejsou tu jen reakce na ceníky, ale taky zkušenosti s úskoky některých problematických prodejců energií. RWE v diskuzích vychází jako drahá či nejdražší se solidním servisem.

Podle kalkulačky na www.energy. php5.cz je pro pana Jiřího, který má roční spotřebu 25 MWh , RWE v tomto období nejdražší. Z větších hráčů na trhu mu všichni ostatní dle svých ceníků nabízejí levnější plyn i o několik tisíc korun.

Co říká konkurence? „RWE je je dominantní dodavatel a historicky v současnosti nejdražší. Jako velká společnost má samozřejmě taky nějaký administrativní aparát, který musí platit a podobně. Naše ceny jsou stavěny jako slevy osm procent oproti RWE. Co se týče předpovědí na dva roky, my půjdeme s cenou dolů,” sdělil Andrej Čírtek, mluvčí společnosti Lama Investments, která působí na trhu pod značkou Levnyplyn.cz.

Stagnace ceny nebo pokles

Analytik Zdeněk Kánský z pražské nezávislé společnosti Ena nabízí svůj pohled: „Dvouletá fixace ceny je pro zákazníka výhodná v případě, kdy bude vědět, že během následujících dvou let cena plynu půjde nahoru. Ale jestliže zafixuje cenu dnes, kdy plyn je velice drahý a dá se předpokládat, že cena bude stagnovat nebo může klesnout, jde do rizika, že plyn může zlevnit a on s tím nic neudělá.”

Počet odběratelů, kteří mění dodavatele plynu, jde u nás podle Kánského do statisíců. „A to už je na pováženou i pro takové giganty, jako je RWE, který patří k nejdražším na trhu. Co tedy udělá? Nabídne zákazníkovi smlouvu, kdy zafixuje smluvní vztah na dobu určitou, obvykle jsou to ty dva roky,” vysvětluje analytik. Z podobných smluv existují únikové cesty, jako změna ceny či obchodních podmínek, v takovém případě lze ukončit smlouvu hned. Ale toto si obchodníci zpravidla umějí uhlídat. „Jestliže RWE nabídne smlouvu na dva roky, v podstatě nevypověditelnou během onoho období, má dva roky zákazníka jistého, to plyne z logiky věci,” podotýká Zdeněk Kánský.

Dnes má zákazník možnost změny dodavatele neomezeně, zpravidla za něj vše vyřídí nový dodavatel plynu. Má to malý háček, může to udělat po výpovědi stávající smlouvy s tím, že má vypořádané všechny závazky vůči původnímu dodavateli. Běžná smlouva na dobu neurčitou má výpovědní lhůtu obvykle tři měsíce. Lidé by si měli dát pozor na skryté poplatky za uzavření smlouvy, sledování cen konkurence, slevu jen při určitém minimálním odběru a podobně.