Na zdražování v příštím roce má vliv lednové zvýšení sazby DPH o čtyři procenta. Některé radnice se ale rozhodly, že zvýšení daně do cen některých služeb ani nepromítnou. Poplatky za komunální odpad by měly zůstat ve městech většinou stejné, protože už představují legislativně povolené maximum, které činí 500 korun.

Až 12 procent

Cena pitné vody se stočným od velkých vodárenských společností stoupne až o 12 procent. Na Třebíčsku budou lidé po Novém roce platit 78,90 koruny za metr krychlový, na Jihlavsku to bude 76,05 koruny a na Žďársku 77,70 koruny. Na Pelhřimovsku rozhodují o cenách vody jednotlivé radnice. V Pelhřimově cena vody a stočného stoupne oproti letošku o devět procent na necelých 51 korun. Havlíčkobrodská firma Vodovody a kanalizace promítne od ledna do svých cen jen čtyřprocentní růst DPH, o dalším cenovém vývoji bude vedení společnosti jednat v lednu.

I za teplo zaplatí víc

Nájemné v městských bytech bude od ledna vyšší v krajské Jihlavě, a to o 15 až 27 procent, podle kvality bytů. Magistrát využil poslední zákonnou možnost pro jednostranné zvýšení nájmů a schválil jejich největší možný růst. V Třebíči, Havlíčkově Brodě, Žďáru nad Sázavou a Pelhřimově už lidé maximální možnou částku 49,46 koruny za metr čtvereční platí od loňska.

Cestování v MHD příští rok podraží ve Žďáru na 11 korun a v Pelhřimově na 8 nebo 12 korun. Stejně jako letos budou platit v MHD cestující v Jihlavě, Třebíči i v Brodě.

Většinou o něco víc budou lidé v největších městech kraje platit za teplo, i tyto platby ovlivní mimo jiné zvýšení sazby DPH. Pelhřimovská společnost Iromez se chystá zvýšit cenu za gigajoule o jedno až tři procenta, bez daně bude v průměru činit 554 koruny. S růstem ceny počítají i Jihlavské kotelny. Za teplo by ale více platit neměli v Havlíčkově Brodě ani v Třebíči