Nový ceník schválilo v pondělí představenstvo svazku obcí. Ze současných 67,58 koruny za kubík tak vzroste na 71,72 koruny, tedy 42,68 koruny za vodné a 29,04 koruny za stočné.


„Hlavními důvody zdražení je nárůst ceny surové vody o deset procent, inflace 1,8 procent a předpokládané snížení tržeb z důvodů uzavření moravskobudějovické mlékárny,“ okomentoval zdražení tajemník třebíčského svazku obcí Vodovody a kanalizace Miloš Kokeš.


Čtyřčlenná rodina s průměrnou spotřebou osmdesát litrů na osobu si tak příští rok připlatí přibližně o čtyřicet korun za měsíc více. Ročně pak téměř o pět set.


Nejdražší okres na Vysočině


Zdražovat se bude i na dalších místech kraje. Na Třebíčsku však bude nejvyšší a na čele tak vystřídá Žďársko, kde cena vzroste pouze o necelá tři procenta na 69,90 koruny za kubík.


Důvody pro zdražení jsou i tam podobné. Ke zdražování dochází podle ředitele žďárské divize Vodárenské akciové společnosti Karla Fuchse zejména v souvislosti s nárůstem ceny elektrické energie a poklesem spotřeby vody vlivem omezení výroby zemědělských subjektů.


„Dalším ovlivňujícím faktorem je i nárůst ceny surové vody odebírané z údolních nádrží Vír a Mostiště v povodí Moravy na téměř 5,47 koruny bez DPH za metr kubický,“ vysvětlil Karel Fuchs.


Ani na dalších místech kraje cena nepřesáhne sedmdesát korun za kubík. Na Jihlavsku se zvedne o 3,3 procenta na 67,91 koruny.


Havlíčkobrodská firma Vodovody a kanalizace bude případné zdražení zvažovat až v prvním čtvrtletí příštího roku.


„Pokud se bude cena zvyšovat, tak velmi málo,“ řekl ředitel společnosti Jan Kadlec. Za metr krychlový pitné vody včetně stočného tam lidé platí 59,69 Kč.


Na Pelhřimovsku rozhodují o cenách vody jednotlivé radnice. V Pelhřimově se cena pitné vody včetně stočného od 1. ledna zvýší z letošních 44,55 Kč na 46,80 Kč za metr krychlový.

FRANTIŠEK VONDRÁK + ČTK