Podíl nezaměstnaných lidí tak stoupl o jednu desetinu procentního bodu na 5,5 procenta. Podle dnešních údajů Úřadu práce ČR si nejvíc pohoršilo Třebíčsko, zatímco v okrese Žďár nad Sázavou i v listopadu nezaměstnanost trochu klesla.

Nárůst nezaměstnanosti na Vysočině způsobilo ukončování některých sezonních prací. „Protože zhoršující se počasí na konci minulého měsíce jejich pokračování víceméně neumožňovalo," řekl Pavel Literák, analytik jihlavského úřadu práce. Příliv lidí do evidence úřadu práce byl podle něj přesto menší než ve stejné době minulých let, protože kvůli zlepšování ekonomického vývoje v Česku hledají podniky pořád nové pracovníky.

Na Třebíčsku se nezaměstnanost minulý měsíc zvýšila o tři desetiny procentního bodu na 7,4 procenta. Bez práce tam je 5630 lidí, což je největší počet v kraji. Na Havlíčkobrodsku a na Pelhřimovsku vzrostla nezaměstnanost shodně o jednu desetinu procentního bodu a v okrese Jihlava v listopadu zůstala na říjnových hodnotách. Žďársko vykázalo její snížení o jednu desetinu procentního bodu na 5,7 procenta.

Volných pracovních míst evidoval úřad práce na Vysočině ke konci letošního listopadu 3972, v porovnání s říjnem jich ubyla necelá stovka. Podniky pořád hodně poptávají kupříkladu řidiče, pracovníky do strojírenských profesí, stavební techniky, kuchaře, prodavače i obchodní zástupce.

Na Vysočině se letos nezaměstnanost kromě listopadu zvýšila jen v lednu a v červenci. Ke konci uplynulého měsíce měsíce byla situace v tomto kraji podstatně lepší než před rokem, kdy na Vysočině nemělo práci 22.814 lidí, tedy o 3868 více. Méně nezaměstnaných než letos bylo na Vysočině v listopadu naposled v roce 2008.

V České republice v listopadu nezaměstnanost stagnovala na říjnových 5,9 procenta. Zatímco ve 31 okresech nastal pokles, dalších 46 regionů vykázalo nárůst počtu nezaměstnaných.

Počet uchazečů o práci na Vysočině. Infografika.