Právě v Budějovicích je situace alarmující. Přes tři tisíce lidí dluží radnici tři a půl milionu korun kvůli přestupkům v dopravě a asi milion korun na poplatcích za odvoz popelnic.

Utěšená situace nepanuje v tomto směru ani v Náměšti nad Oslavou. „Dlužníků je mnoho. Ke konci roku byl jejich celkový dluh vůči městu jen u placení za odpady ve výši 360 tisíc," upozornila vedoucího finančního odboru náměšťského městského úřadu Milada Burianová.

Také tam se prý úředníci snaží být přitom k neplatičům vstřícní. „Těch dlužníků je velká spousta, ale vyzýváme je k zaplacení i opakovaně. Exekuční řízení jsou až poslední možností a bohužel k několika už jsme přistoupit museli," dodala Milada Burianová.

Podobný postup volí také v Třebíči. Úředníci mají možnost spustit vlastní exekuční řízení, čehož využívají. „Zaměřujeme se na exekuce na bankovní účet. V praxi to vypadá tak, že obesíláme bankovní ústavy a také firmy a zjišťujeme, zda dlužníci mají práci a stálý příjem. Čas od času se takto optáme na každého dlouhodobého dlužníka. Je to hlavní způsob, jak naše pohledávky uspokojit," popsal vedoucí třebíčského finančního odboru David Vojtan.

Do sporů, ve kterých by vystupoval soudní exekutor, se Třebíč podle něj pouští jen zřídka. „Pokud ten dlužník nemá práci, příjem a nezdědil nebo jinak nezískal v poslední době nějaký majetek, tak je nemožné od něj něco jakkoli získat. Takové řízení by město stálo zbytečné náklady," poznamenal Vojtan.