O novém majiteli obou provozoven se přitom stále jedná. Společnost již dříve uváděla, že při transakci by se měla současná produkce v obou závodech zachovat.


Obě mlékárny zaměstnávají na 276 lidí a případné propouštění by se na nezaměstnanosti v regionu mohlo nemálo podepsat. Moravskobudějovicko i Jaroměřicko jsou dlouhodobě regiony s největší nezaměstnaností na Třebíčsku. Míra nezaměstnanosti se zde pohybuje na 14 až 15 procenty, což je silně nad celostátním průměrem. Zachování provozu v místních mlékárnách s dlouholetou tradicí se může podařit jen vlastníkovi se silnou pozicí na trhu a vlastní distribuční sítí.


Objevily se spekulace, že o mlékárny má zájem firma Agro Měřín, jejímž ředitelem je bývalý ředitel jaroměřické mlékárny Jindřich Burda. Ten Deníku na dotaz, zda se jejich firma zajímá o koupi dvou mlékáren na Třebíčsku, odpověděl: „Byli jsme účastníky výběrového řízení, ale před měsícem jsme z něj odstoupili.“ Vážným zájemcem o koupi byla i jihočeská akciová společnost Madeta.


Ta letos na jaře uzavřela obchod s místními dodavateli, kteří dříve zásobovali mlékem jaroměřickou a moravskobudějovickou mlékárnu. Nabídka Madety přišla mlékařům vhod v době nejistoty, kdy se hovořilo o prodeji obou zdejších provozoven.


Madeta zájem nemá


Tisková mluvčí Madety Barbora Daňková před nedávnem Deníku prozradila: „O podnikové budovy společnosti Bel nemá naše firma zájem.“
Velmi často se v kuloárech spekulovalo o možném zájmu o nabízené mlékárny ze strany podnikatele Andreje Babiše, jemuž patří skupina Agrofert Holding, do níž spadá i Olma Olomouc.


Advokátka Lenka Příkazská, zastupující tuto firmu, na dotaz, zda jejich firma má zájem o koupi zdejších mlékáren reagovala slovy: „Sděluji, že klient se k této otázce nebude vyjadřovat.“

Podnikatel Andrej Babiš přitom již dříve uváděl, že hospodářské krize hodlá využít k další akviziční činnosti.


Za vážného zájemce o koupi moravskobudějovické a jaroměřické mlékárny je považován také Milan Kincl, jemuž patří rozsáhlá potravinářská distribuční síť Alimpex Food. Ta se zabývá zejména velkoobchodem a distribucí čerstvých, převážně mléčných potravin. Na trh dodává výrobky českých mlékáren, vlastní značky - např. Dr. Halíř, Krajanka, Jovomix.


Už v loňském roce se objevovaly zprávy o tom, že Milan Kincl skupuje akcie některých zemědělských podniků v západních Čechách a zajímá se o mlékárny. Na přímý dotaz Deníku, zda koupil zdejší mlékárny, Milan Kincl sdělil: „Nekoupili jsme to.“


Francouzi si dávájí pěkně načas


Zájem o obě prodávané mlékárny na Třebíčsku ze strany velkých firem trvá i nadále. Je však otázkou, zda vlastníkovi při zdlouhavém jednání zájemci neutečou.


Někteří již od koupě upustili a u zbývajících je nervozita ze situace znát.


Například za pražskou firmu Interlacto, jež vlastní například jihlavskou mlékárnu, se vyjádřil Michal Gabriel: „Naše společnost Interlacto spol. s r.o. má zájem o obě jmenované mlékárny a přihlásila se do výběrového řízení. V současné době výběrové řízení probíhá, vyjasňují se některé otázky a o konečném rozhodnutí vyhlašovatele nejsme dosud informováni.“


Jak se vyvíjí celá situace kolem prodeje, popsal ředitel jaroměřické mlékárny Jiří Věžník: „Ještě není vše vyřešeno. Nový vlastník není ještě známý, pořád se jedná.“


V moravskobudějovické i jaroměřické mlékárně nadále běží provoz. Vyrábí zde měkké sýry – např. Gervais a Fénix, tvarohy, eidam a másla.
Na konci července přestanou těmto mlékárnám dodávat mléko jejich dodavatelé, co uzavřeli smlouvu s jihočeskou Madetou.

O mlékárnách
Jaroměřická a moravskobudějovická mlékárna zaměstnává 276 lidí.
Ročně zpracují téměř 90 milionů litrů mléka.
Pro obě mlékárny zajišťovalo dříve mléko Mlékařské odbytové centrum Třebíč, které nyní dodává 100 tis. litrů mléka denně Madetě a. s.
Jaroměřická skupina patří k největším výrobcům tvrdých sýrů.