„Tam to dopadlo velice špatně. Ztráta to samozřejmě je, naštěstí to byla jen malá plocha," poznamenal agronom rudíkovského družstva Liber Jiří Dobrovolný.

Po vydatných srpnových deštích se kombajn na pole dostal až v pondělí. Téměř všechno obilí už v tu dobu leželo na zemi. Slunce je prosušovalo jen pomalu. „Je to uzavřené a teplo se tam dostává jen těžko. Na okraje pole nemůžeme vjet vůbec, kombajn by tam mohl zapadnout jako třeba v pšenici u Vlčatína. Kolegové ho tam museli třikrát vytahovat," popisoval traktorista Stanislav Poul z podniku Liber.

Z pole u Rudíkova odvezl jen asi tři čtvrtiny toho, co se urodilo. O zbytek se podělí divocí holubi a myši. „Dvacet až třicet procent zůstalo na poli. To, co jsme odvezli domů, je navíc naklíčené. Bude se to muset zkrmit, nedá se to použít ani jako osivo," poznamenal Dobrovolný.

Žně letos rudíkovským zemědělcům trvají už od 7. července. Pokud vyschnou poslední blátivá místa, skončí během nejbližších dnů. „Tak dlouhé nepamatuji," podotkl Stanislav Poul.

Už před měsícem naopak skončili zemědělci z podniku Agro Mohelno. K úplné spokojenosti však mají daleko. „Srpnovým dešťům jsme se naštěstí vyhnuli, předtím nás ale potkalo obrovské až extrémní sucho," líčil agronom Josef Řezanina.

Měsíční náskok brzy ztratili

Předstihu před ostatními zemědělci, kteří se museli dívat na chřadnoucí obilí, však mohelenští agrárníci nevyužili. „Určitý náskok jsme měli, deště nám ho ale zase vzaly. Nemáme ještě dopodmítáno a čeká nás sklizeň kukuřic. Do toho ještě máme 120 hektarů cukrovky," připomněl Řezanina.

Ač počasí zemědělcům nepřálo, obilné výnosy si vcelku pochvalují. Pšeničná zrna u Rudíkova se rozbujela na 6,8 tuny na každém hektaru. „Průměr v našich podmínkách bývá kolem šesti tun, takže jsme nakonec vcelku spokojeni," řekl agronom Liberu Jiří Dobrovolný.

Podobně solidních výsledků dosáhly také porosty ozimých i jarních ječmenů.

Ne hůře zakončili žně také zemědělci hospodařící v okolí Mohelna. Jednotlivé pozemky jim však vykázaly i několikanásobné rozdíly. „Odněkud jsme měli výnos třeba jen tři a půl tuny, z jiného pole zase 9,2 tuny," upozornil Josef Řezanina. „Červencové sucho nejvíc poznamenalo štěrkové a kamenité pozemky, výnos se totiž počítal podle toho, jak byla ta která půda propustná a jak dokázala držet vodu a živiny," vysvětlil.

Zpoždění příprav na další sezónu

Září bývá pro zemědělce měsícem příprav. Po sklizni obilovin je třeba pole mírně zorat a nachystat na setí ozimých obilovin. Podobný drobný skluz jako mohelenské Agro má také rudíkovský Liber. „Všechno se nám teď bohužel nakupilo kvůli těm nedávným dešťům. Bude záležet, jaké bude v příštích dnech počasí. Navíc nás čeká sklizeň kukuřice," předeslal Jiří Dobrovolný.

Zemědělci budou muset využít každé hezké hodiny. Zatímco dnes jim meteorologové ještě slibují vcelku klidnou oblohu, od čtvrtka se má začít kabonit. Zítra se mají nad většinou území Vysočiny objevit dešťové mraky a odlišný pravděpodobně nebude ani pátek. „Zejména na východě kraje se mohou vyskytovat i trvalé srážky," předpověděla Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Teploty by přitom dnes ani v dalších dnech neměly vystoupat nad 20 stupňů Celsia.