Některé z akcí se podařilo dokončit, další zahájit. Začala transformace ústavů sociální péče, za stamiliony korun byly rekonstruovány domovy pro seniory, opravena je také řada školních budov. Kraj pokračoval v optimalizaci sítě středních škol. Podle opozice se ale zvýšila kumulovaná ztráta nemocnic a vedení kraje nedokázalo schválit koncepci dalšího rozvoje zdravotnictví.

Podle hejtmana Jiřího Běhounka (ČSSD) se po krizi s úhradovými vyhláškami podařilo stabilizovat hospodaření nemocnic. „V posledních třech letech žádná z nich neskončila v červených číslech," řekl vysočinský hejtman. Připustil však, že nemocnice v Jihlavě a Havlíčkově Brodě stále zatěžují dluhy z předchozích období. „Podařilo se je snížit přibližně na šedesát milionů korun. Nemocnice však své závazky platí ke lhůtám splatnosti," řekl Běhounek.

Současný senátor za senátní volební obvod Jihlava a současně bývalý hejtman Vysočiny a představitel krajské opozice Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že kumulovaná ztráta nemocnic se oproti roku 2008, kdy občanští demokraté po volbách ve vedení kraje skončili, zvýšila o více než padesát milionů korun. Vedení kraje podle něj také nedokázalo připravit zdravotní plán a koncepci dalšího rozvoje zdravotnictví na Vysočině. Sociálním demokratům také vyčítá, že neustále opakují, že ČSSD svým nástupem zabránila privatizaci nemocnic. „Nikdy jsme je nechtěli převést do soukromých rukou, šlo jen o jinou tehdy možnou právní formu s tím, že by zůstaly v majetku kraje," řekl Vystrčil.

Rekonstrukce nemocnic v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Novém Městě na Moravě a Třebíči je rozprostřena už do třetího volebního období. Od roku 2006 za přispění evropských fondů podle hejtmana Běhounka směřovalo do oprav téměř 1,4 miliardy korun.

Protože dotace Evropské unie už nyní neumožňují čerpat peníze na zdravotnická zařízení, bude kraj dvě nejvýznamnější stavební akce, které začaly letos, financovat z vlastního rozpočtu. Jde o rekonstrukci Interního pavilonu Nemocnice Jihlava za 280 milionů a stavbu nového chirurgického pavilonu v Třebíči za 440 milionů korun.

Vysočinské zdravotnické záchranné službě přibylo v uplynulých čtyřech letech šest nových výjezdových stanovišť. Pokrytí kraje je nyní kompletní. Záchranáři získali novou techniku, v Jihlavě byl s pomocí evropských dotací rekonstruován centrální dispečink propojený s hasiči a policií.

Po transformaci ústavů sociální péče v Těchobuzi na Pelhřimovsku a Jinošově na Třebíčsku vznikají postupně pro jejich klienty za peníze od státu a Evropské unie domky rodinného typu. Během příštích dvou let jich na řadě míst v kraji bude postaveno celkem 32, investice se blíží půl miliardě korun. Rekonstrukcí za celkovou částku kolem 250 milionů korun prošly domovy pro seniory v Pošné u Pacova na Pelhřimovsku a ve Ždírci u Jihlavy.

Vysočina zůstává spolu s Karlovarským krajem regionem bez kamenného hospice. Kraj se soustřeďuje na poskytování paliativní a hospicové péče v nemocnicích. Kvůli struktuře kraje s množstvím menších sídel je podle názoru Běhounka ideální domácí hospicová péče.

Vede se také diskuse o vzniku soukromého kamenného hospice v Jihlavě. Limitující jsou však náklady, které podle hejtmana na rekonstrukci objektu dosahují sto milionů korun.

Na Vysočině pokračovala také optimalizace sítě středních škol. Na opravy různých školských objektů kraj vynaložil v posledních čtyřech letech stovky milionů korun. Kraj také výrazně modernizuje hlavně technické vybavení škol a systémově podporuje odborné a technické vzdělávání. „To je kvůli trhu práce v pořádku, ale myslím, že stejný důraz by se měl klást na podporu jazykového vybavení studentů," řekl kandidát ODS na hejtmana Zdeněk Geist.