„Na startu ozdravného procesu bylo deklarováno, že v rámci povolené reorganizace v Motorpalu nedojde k hromadnému propouštění a také že nebudou uzavřeny žádné závody firmy. Toto stále platí," uvedl Samec.

Reorganizace Motorpalu bude zahájena ihned poté, co věřitelé na některé 
z dalších schůzí schválí firmou navrhovaný reorganizační plán. Předpoklad je, 
že naplnění plánu potrvá přibližně tři roky.

„Reorganizaci jako způsob řešení úpadku firmě zatím povolil v dubnu 2016 soud. Dalším krokem jejího faktického zahájení je právě přijetí reorganizačního plánu věřiteli," vysvětlil Samec.

Nicméně nový management Motorpalu ihned na začátku roku 2016 zahájil vnitřní restrukturalizaci firmy. „Ta směřuje k větší efektivitě a ekonomice všech provozů. V první řadě byla zrušena jedna řídící manažerská úroveň – viceprezidenti, ubyl též počet ředitelů. Takto bez personální náhrady odešlo 
v úvodní etapě do konce dubna 2016 zhruba třicet lidí," přiblížil dosavadní změny Samec.

O těchto krocích a reorganizaci jsou informovány rovněž odbory. „Jsme v každodenním styku s vedením společnosti. Každou výpověď projednáváme v odborech. O odchodu třiceti lidí 
z vrcholných funkcí tedy víme a jednali jsme o tom," uvedl k jednání předseda největší z firemních odborových organizací OS KOVO Ladislav Dinnebier.

Firma také postupně snižuje své režijní a administrativní náklady i za cenu zrušení některých pro Motorpal neefektivních pracovních pozic. „O tom jsme již informovali naše věřitele u soudu i odbory a samotné zaměstnance Motorpalu, například ve firemním časopisu," popsal Samec.

DALŠÍCH ČTYŘICET LIDÍ

Od prvního čtvrtletí také 
ve firmě snižují počty technicko-hospodářských pracovníků a režijních dělníků. „Tyto počty jsou tady v porovnání s jinými společnostmi stejného zaměření zcela neadekvátní. Nyní se to dotklo do konce května patnácti lidí a postupně do konce srpna, tedy během stávajících tří měsíců, se to bude týkat asi čtyřiceti lidí," okomentoval další postup Samec. Dodal, že ne vždy se jednalo o výpovědi z nadbytečnosti. Mělo jít ale také o dobrovolné odchody zaměstnanců, které firma nijak nenahrazovala.

Na druhou stranu firma stojí o pracovní sílu v klíčových výrobních profesích. Takže například obráběče kovů a zaměstnance obsluhující CNC stroje dále hledá. „Na tyto pozice bychom pár desítek zájemců potřebovali," shrnul zástupce firmy.

Žádné finální stavy zaměstnanců po skončení reorganizace stanoveny nejsou. V oblasti zaměstnanosti Motorpal chce zachovat nejvyšší možný počet pracovních míst, v závislosti na objemu zakázek a ekonomických možnostech.

Výrobce vstřikovacích systémů pro dieselové motory a přesných dílů pro automobilový průmysl zaměstnává asi 1 300 lidí, závody má v Jihlavě, Batelově, Jemnici a Velkém Meziříčí.